Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Понад 50 країн світу взяли на себе зобов'язання захищати 30% своєї території від руйнування екосистем

Коаліція High Ambition Coalition (HAC), в яку увійшло понад 50 країн, оголосила про укладення договору щодо захисту природного світу. Кожна держава зобов'язується захистити 30% своєї території від знищення екосистем (наприклад, заборонити в цих місцях вирубку лісу) до 2030 року, пише ПМ.

З 1970 року популяції тварин скоротилися на 68% з вини людини. Тому зараз, людям необхідно терміново об'єднатися, щоб це масове вимирання НЕ прогресувало.

Ця угода має уповільнити (або звести нанівець) шосте масове вимирання, до якого веде людська діяльність. Вчені вже кілька років говорять про те, що сільськогосподарське виробництво, видобуток корисних копалин і забруднення навколишнього середовища загрожують здоровому функціонуванню життєзабезпечуючих екосистем, які в свою чергу мають вирішальне значення для людської цивілізації.

Це зобов'язання, ймовірно, стане головною метою нової угоди про природу, яка буде обговорюватися на крупній екологічної конференції в Китаї, яка пройде в кінці цього року.

Однак багато експертів скептично ставляться до цієї ініціативи. Елізабет Марума Мрема, виконавчий секретар Конвенції ООН про біологічне різноманіття, вітала це зобов'язання, але також зазначила, що «одна справа взяти на себе зобов'язання, але зовсім інше – виконати».

Незважаючи на підтримку цієї мети з боку ряду країн, з'явилося невдоволення і з боку активістів корінних народів. Вони побоюються, що збільшення охоронюваних природних територій може призвести до захоплення земель і порушень прав людини.

Однак такі великі екологічні організації, як RSPB (Королівське товариство захисту птахів) і Greenpeace, висловилися про ініціативу позитивно. Єдине питання, яке їх турбує, це порядок фінансування проектів її в рамках. Чи необхідно країнам самостійно виділяти кошти на захист територій або ж вони можуть розраховувати на міжнародну допомогу? Це питання залишається відкритим.

Цікаво, що за останнє десятиліття світові держави не змогли досягти жодної мети, спрямованої на те, щоб зупинити руйнування дикої природи, але, можливо, на цей раз все буде по-іншому.