Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Зміна клімату зменшила врожайність агрокультур на 21%

Зміна клімату зменшила врожайність сільськогосподарських культур у середньому на 21%.

Модель впливу погоди разом з урахуванням зміни клімату розробили дослідники Мерілендського університету у співпраці зі Стенфордським університетом, передає hightech.fm.

Результати комп'ютерного моделювання показали, що з 1961 року продуктивність сільського господарства у світі знизилася на 21%.

Причому більша частина цього падіння припала на останні 7 років. Ця робота свідчить про те, що світове сільське господарство стає все більш вразливим до наслідків зміни клімату, причому найсильніше страждають тепліші регіони: Африка, Латинська Америка і Карибський басейн.

"Наше дослідження показало, що кліматичні та погодні фактори вже мали великий вплив на продуктивність сільського господарства, — зазначає Роберт Чемберс, учасник дослідження. - Ми використовували модель, щоб оцінити, як би виглядали загальні моделі факторної продуктивності без зміни клімату».

Дослідження також показало, що у той час як зростання продуктивності сільського господарства у світі сповільнилося приблизно на 21% з 1961 року, в таких регіонах, як Африка, Латинська Америка і країнах Карибського басейну зростання вже сповільнилося на 26-34%. Однак США постраждали від цього найменше - темпи зростання сповільнилися приблизно на 5-15%.

"Деякі люди думають про зміну клімату як про віддалену проблему, яка повинна стосуватися у першу чергу майбутні покоління, але при цьому не береться до уваги той факт, що люди вже різко змінили клімат, - заявили вчені. - Наше дослідження показує, що антропогенна зміна клімату вже робить непропорційно сильний вплив на бідніші країни, які залежать в першу чергу від сільського господарства».

Джерело: EcoTown