Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

На сторожі життя — до 102-ї річниці з Дня народження св. Івана Павла ІІ

«Сім’я є місцем, у якому життя – дар Божий – можна належним чином прийняти і захистити від багатьох нападок, яким воно піддається, і де можна розвиватися, відповідно до вимог справжнього зростання людини. Перед лицем так званої культури смерті сім’я є центром культури життя» 

св. Іван Павло ІІ

Сьогодні минає 102 роки від дня народження святого Івана Павла ІІ, котрий зробив надзвичайно вагомий внесок у збереження життя, у всіх його проявах. Св. Іван Павло ІІ був відкритим на різноманітні виклики сучасності, зберігаючи при цьому традиційні християнські цінності, завжди стоячи на захисті людського життя.

Іван Павло ІІ одверто і відкрито говорив про небезпеку для світу, яку тягнуть за собою братовбивчі війни, широкомасштабні мілітаризації окремих країн, так звана «культура смерті», що оправдовує аборти та евтаназію, масове знищення рослинного і тваринного світу, виснажливе використання природних ресурсів, що призводить до порушення тонкого екологічного балансу. Папа Іван Павло ІІ вперше прирівняв руйнування природи до навмисного вбивства людини та інших найтяжчих проступків проти Божої справедливості.

На думку цього святого, плекання культури життя слід розвивати в родинному середовищі, пропагуючи волю Творця щодо людини – бути захисником Божого створіння і зберегти життя на землі. Земний шлях св. Папи є чудовим прикладом для наслідування всім сучасним християнам і не тільки.

Пропонуємо Вам добірку 10-и цікавих фактів з життя цього святого, що підтверджують справжню жагу до життя, любов до Бога, людей і всього Богом створеного світу:

  1. Понтифікат Івана Павла ІІ став третім за тривалістю в багатовіковій історії Церкви після правління Святого Петра і блаженного Пія IX. Іван Павло ІІ – Папа рекордсмен. Він здійснив 250 пастирських поїздок, 104 закордонних подорожі, побував у 129 країнах з апостолькими візитами, подолав майже 1,3 мільйони кілометрів.
  2. Боровся за мир — у 1982 році намагався примирити Аргентину та Великобританію, які воювали за Фолклендські острови. Він відвідав Великобританію і Аргентину і намагався переконати лідерів цих країн у тому, що кровопролиття потрібно зупинити. У 1991 році папа засудив війну у Персидській затоці. У 2003 році виступив проти вторгнення США до Іраку.
  3. У 1989 році за підтримки Рональда Рейгана та Івана Павла ІІ в Польщі перемогла опозиційна партія «Солідарність», після цього комуністичні режими почали програвати у всіх країнах Східної Європи, наприкінці цього процесу впала Берлінська стіна і Європа звільнилася від комунізму.
  4. Усім відомо, що майбутній Папа обожнював проводити час на природі з молоддю, ще бувши парафіяльним священником у Польщі; та й навіть пізніше, вже як кардинал, він віднаходив час, щоб вирушити в гори. Виїзди мали відбуватися потай, адже священникові комуністична влада забороняла спілкуватися з молоддю. В походах вони сплавлялися на байдарках, ходили в гори; іноді перевернуте каное слугувало за вівтар, на якому відправлялася Свята Меса. Вночі навколо вогнища лунали пісні та читалися книжки.
  5. Намагався примирити християн із представниками інших релігій. Вперше зустрівся з головою Англіканської церкви архієпикопом Кентерберійським (Великобританія). У 1983 році став першим понтифіком, який відвідав лютеранську церкву. У 1986 році став першим папою, який відвідав синагогу. У 1986 році організував зустріч в Асізі, на якій було 47 представників християнських конфесій та 13 представників інших релігій. У 2001 році зайшов до мечеті Омейядів у місті Дамаск
  6. Іван Павло ІІ був спортсменом-гірськолижником, неодноразово вигравав любительські змагання. Папи римські мають щовівторка вихідний день, Іоанн Павло ІІ намагався щовівторка здійснити візит на природу, катався на лижах в горах Термінілло неподалік від Риму. 
  7. Іван Павло II дотримувався особливої трудової етики, яку один із його секретарів окреслив як «вулкан енергії». Не було нічим надзвичайним для нього працювати 12‑16 годин на добу. Він володів даром розділеної концентрації. Люди з його оточення розповідали, що він міг повноцінно провадити розмову і при тому читати. Іноді він втомлювався на зустрічах, якщо в той самий час не працював над чимось іще.
  8. Уявіть: Папа у чорному каптурі, перебраний у щось непримітне, пробирається «задніми дверима» Ватикану. Йоан Павло ІІ був одним із тих лідерів, які втікають від власних охоронців. Часто ці втечі здійснювались задля елементарного відпочинку в горах або катання на лижах. У своїй неймовірній зайнятості він також розумів необхідність балансу та розслаблення.
  9. У 1981 році Папа був поранений терористом Мехметом Алі Агджою. Іван Павло ІІ, коли одужав, відвідав Агджу у в’язниці. На прохання папи італійський суд помилував Агджу і передав його до рук турецького правосуддя. Згодом терорист став християнином і після смерті Папи приніс квіти на його могилу.
  10. Папа Іван Павло II відвідав Україну 23-27 червня 2001 року на запрошення українського уряду і католицьких ієрархів. Папа відвідав Київ і Львів, виголосив українською мовою 11 проповідей та промов. На Львівському іподромі, провів найбільшу за кількістю людей в історії України Літургію (понад 1,5 млн. осіб). Особливої уваги заслуговує промова Понтифіка на зустрічі з українською молоддю (26 червня 2001 р. у м. Львові) на якій він порівняв природу з величною книгою в якій людина знаходить сліди Божественної Краси, а також констатував перманентне об’явлення Бога не лиш в сотворенні світу, але й у всій історії яка стає «дорогою взаємного пізнання між Творцем і людиною, діалогом, остаточною метою якого є вести нас від рабства гріха до свободи любові».

(факти почерпнуто з інтернет ресурсів)

 Святий Іване Павле, молися за мир і збереження життя в Україні!

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології