Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

ПАРЄ прийняло резолюцію про «Вплив збройних конфліктів на довкілля»

25 січня 2023 року було прийнято довгоочікувану Резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи «Вплив збройних конфліктів на довкілля» (далі – Резолюція). Значний обсяг уваги у цій Резолюції присвячено екоциду під час війни. «За» прийняття було віддано 106 голосів.

Резолюцією визнається, що шкода довкіллю в результаті збройних конфліктів може бути багатогранною, серйозною, тривалою та здебільшого незворотною. Вони не лише завдають шкоди природним середовищам існування та екосистемам, але також можуть впливати на здоров’я людей далеко за межами зони конфлікту та через тривалий час після завершення конфлікту. Таким чином порушуються права людини на життя та на чисте довкілля.

Парламентська асамблея Ради Європи (далі – Асамблея) висловлює жаль з приводу того факту, що досі існують значні прогалини у сфері захисту довкілля в контексті збройних конфліктів та їх наслідків. Існуючим правовим інструментам бракує універсальності з точки зору ратифікації, точності використаних термінів (наприклад, для кваліфікації «широкої, тривалої або серйозної шкоди»), всебічного охоплення правопорушень. Крім того, Асамблеєю визнано, що поки відсутній постійний міжнародний механізм моніторингу порушень і розгляду позовів про компенсацію шкоди, завданої довкіллю.

На вирішення поставлених проблем було прийнято ряд важливих рішень. У Резолюції, зокрема, йдеться про необхідність кодифікувати поняття “екоцид”. Мова йде про кодифікацію як на національному, так і на міжнародному рівні. Асамблея рішуче підтримує зусилля щодо внесення змін до Римського статуту Міжнародного кримінального суду, щоб додати екоцид як новий злочин. Асамблея повторює свій заклик, який міститься в Резолюції 2398(2021) «Вирішення питань кримінальної та цивільної відповідальності в контексті зміни клімату», щодо необхідності «визнання універсальної юрисдикції для екоциду та найсерйозніших екологічних злочинів» і запровадження « злочину екоциду в національне кримінальне законодавство». Відповідно до прийнятого тексту Резолюції, необхідно внести зміни до Римського статуту Міжнародного кримінального суду і включити у його текст екоцид. При цьому, екоцид виступатиме окремим видом злочину.

У Резолюції проголошено, що держави-члени зобовʼязані здійснити усі необхідні заходи із заборони використання забороненої зброї під час збройних конфліктів. Варто наголосити, що така зброя непропорційно впливає на довкілля, завдаючи йому значної шкоди, а також, робить неможливим життя людей в зоні ведення бойових дій.

Делегати підтримали правки про необхідність захисту територій, де розташовані атомні електростанції, об’єкти критичної інфраструктури. Така позиція Асамблеї надзвичайно важлива в частині протидії ядерному шантажу рф.

Також, з метою належного захисту життєвого простору людини, довкілля та права людини на життя та здорове довкілля в контексті збройних конфліктів, Асамблея вказала на необхідність розгляду проєкту нового регіонального правового інструменту або договору під егідою Ради Європи з метою уточнення та заповнення прогалин, виявлених у існуючому правовому регулюванні питань захисту довкілля.

Видається, що прийняття даної Резолюції стане вагомим кроком на шляху до удосконалення міжнародних та національних правових механізмів захисту довкілля, що в перспективі створить належне правове поле для притягнення винних у нищенні довкілля осіб до відповідальності.

Джерело: ЕПЛ