Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Вчені розповіли, коли атмосфера Землі стане непридатною для людини

Температура мокрого термометра вище 35 градусів за Цельсієм призводить до гіпертермії у ссавців.

Вчені в США назвали терміни, коли атмосфера Землі стане непридатною для тривалого перебування ссавців, зокрема людини, на відкритому повітрі без додаткових засобів захисту або укриття. Згідно з дослідженням, опублікованим на сайті arXiv.org, якщо поточний рівень споживання енергії цивілізацією збережеться, то перебування людини на відкритому повітрі стане неможливим 2200-2400 роках.

Даний прогноз залишається можливим у разі зниження викидів парникових газів в атмосферу, оскільки споживання енергії цивілізацією все одно буде підвищувати рівноважну температуру планети, а також зниження чисельності населення, яке має розпочатися до 2100 року.

Висновки вчених ґрунтуються на роботі кліматологів Стівена Шервуда і Метью Х'юбера, які показали, що температура мокрого термометра вище 35 градусів за Цельсієм призводить до гіпертермії у ссавців, зокрема людини, а також оцінки темпів глобального потепління. Метеорологи прогнозують, що в період між 2071 і 2100 роками температура мокрого термометра в деяких регіонах Перської затоки, таких як Катар, ОАЕ, Іран, сягне 35 градусів за Цельсієм. У зону ризику потрапляють, зокрема, міста Дубай, Доха і Абу-Дабі. Температуру мокрого термометра приймає вода, що випаровується в повітря в кінці процесу. Даний параметр вимірюється психрометром. Тіло людини охолоджується, головним чином, при випаровуванні рідини з його поверхні. У разі критичного значення температури мокрого термометра це стане неможливим.

Джерело: УНІАН