Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Святий Престол: кожна людина має право на доступ до води

Кожна людина має невід'ємне право на воду і обов'язок дбайливо користуватися нею, підкреслив Постійний спостерігач Святого Престолу при ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві.

10 вересня 2018 архієпископ Іван Юркович взяв участь у спеціальному засіданні 39-ї сесії Ради з прав людини, присвячене проблемі доступу до питної води та санітарно-гігієнічних послуг.

Представник Ватикану дипломатії зауважив, що справедливий розподіл водних ресурсів і доступ до них є не тільки соціальною і культурною, а й економічною цінностю. Але він не повинен мати пріоритету перед правом людини на воду.

Архієпископ Юркович нагадав слова Папи з нинішнього послання на Всесвітній день молитви про охорону створіння, про те, що "будь-яка приватизація природних водних ресурсів за рахунок права людини на доступ до них - неприйнятна".

Ватиканський дипломат розділив стурбованість Спеціального доповідача по ситуації з правом людини на воду і належні санітарно-гігієнічні умови. Він звернув увагу на цю проблему в контексті двох актуальних глобальних викликів: міграції та кліматичних змін.

Єрарх підкреслив, що вирішення проблеми доступу до водних ресурсів повинно стати частиною рішення міграційної проблеми, а в той же час, доступ до питної води повинен бути гарантований всім мігрантам.

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, три з десяти чоловік в світі - близько 2,1 млрд жителів планети, - не мають можливості користуватися безпечним і доступним водопостачанням.

Джерело: Vatican News