Актуальна тема

Меню

Календар 2023-2024

 

Login Form

Увійти

Великопосна ініціатива 2024

Що є "маркером" розвиненої країни?

17 вересня 2018 року відбулися екологічні місії в с. Лапаївка, Сокільницького деканату Львівської архієпархії. Вони відбувалися в контексті місійного тижня з нагоди 20-ліття храму і 25-ої річниці існування парафії.
 
На запрошення місцевого священика о. Михайла Гарвата, на парафію Успення пресвятої Богородиці завітав референт Бюро екології Стрийської єпархії УГКЦ о. Олег Кобель. В часі Божественної Літургії екореферент виголосив першу науку на основі рядового уривку Євангелія єв. Марка про оздоровлення сліпого. Ця наука стосувалася того, щоб належним чином використовувати наш зір. Щоб через захоплення красою творіння, людина усвідомила свою відповідальність перед Творцем в ділі збереження природи.
Відтак, друга наука після Літургії стосувалася теми підпалів, збереження Божих дарів, різноманітних екологічних гріхів і супроводжувалася відео-супроводом. 
 
Наступним пунктом місій була місцева школа та дитячий садок. В дитсадку діти почерпнули для себе багато цікавого та корисного з екологічних казок "Арчі" та "Блакитний скарб", не так давно виданих зусиллями Бюро УГКЦ з питань екології.
 
У школі о. Михайло та о. Олег мали зустріч із старшокласниками. Після короткої молитви за збереження створіння та презентації діяльності Бюро екології, молодь дізналася про те, що одним із "маркерів" розвиненої країни є ставлення до природи.
 
Також і християнство є тільки тоді правдивим, коли разом з вірою в Бога ми намагаємося відповідально ставитися до всього створеного Ним. Кілька коротких роликів на цю тематику вразили учнів. Вони побачили, що не завжди їх життя було християнським.
 
Закладки, наклейки та література від Бюро, які отримала молодь, допоможуть їм в тому, щоб зростати у вірі. Дехто зі старшокласників також висловив бажання долучитися до традиційного екологічного конкурсу "Відповідальність за створіння", який триває до середини жовтня.
  
Останню не менш цікаву зустріч священики мали зі сільським головою та працівниками Лапаївської сільської ради. Їм було презентовано різноманітні успішні ініціативи та проекти Бюро екології УГКЦ в ділянці поводження з відходами, енергозбереження та інші. Отець Михайло висловив стурбованість засміченням берегів місцевої річки, проблемою підпалів, сміття та запропонував точки співпраці з місцевою релігійною громадою.