Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Ось я Господня слугиня

“Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!” – ці слова Марії сьогодні звучать в усіх храмах. Але чи звучать вони в наших серцях, чи задумувалися ми над їхнім змістом? Що для нас означають ці слова? Чи взагалі ми повинні так перейматися через те, що Марія сказала Богові «Так»? Невже це складно було і вона зробила щось справді неймовірне?

Мабуть, що так. Якщо заглибитись в історію, то ця ще досить юна дівчина взяла на себе неймовірну відповідальність і навіть наразила цією відповіддю своє життя на небезпеку, адже для неодруженої дівчини у єврейському патріархальному суспільстві це було надзвичайним викликом. Своєю згодою стати матір’ю Сина Божого вона міняє не тільки своє життя, а змінює напрямок руху для всього створеного світу. Вона змінює непослух першої жінки Єви на глибоку покору, вона дає шанс кожному з нас знову стати приятелем Бога, і побачити істинну сутність гріха і диявола. Вона перемінює страх і недовіру до Творця на любов. Вона є тією, яку Господь ще в раю пообіцяв дати людям, котра своїм потомством буде воювати проти злого духа і розчавить голову дияволові, що буде намагатися “вп’ястися йому в п’яту”.

Її «Так» робить можливим відкрити заново двері до раю, які були закриті для всього людства після гріхопадіння Адама. Адже він, згрішивши, позбувся Божої благодаті і відчув себе нагим. Він відчув страх і сором. Він був вигнаним із раю і замість райського життя змушений був прийняти важке життя, де земля родила терня і будяки, жінка в болях народжувала своє потомство, а на прожиття треба було заробляти важкою працею. Гріх Адама зруйнував гармонію і стосунки між людиною і природою, встановлений Творцем порядок, вплинув на усе Боже створіння, але Господь не покинув людини.

Тому, саме в час, коли земля пробуджується від сну до життя і одягається в зелені шати, коли все навколо наповнюється радістю і красою Господь сповнює свою обіцянку: Марієне «Так» дозволяє всьому створеному Богом світу отримати таке довгоочікуване спасіння.

Тож дозвольмо і ми разом з Марією сказати Богові «Так» і співдіяти у поверненні створеної Господом гармонії.