Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Земля – наш дім чи глобальна лабораторія?

На початку цього місяця, появилися статті, як і відеоролики про те, що не слід панікувати, глобального потепління не існує, а є так звана глобальна бюрократія. Цікаво, що хоча вчені описують природу, як доволі складний, невивчений ще до кінця механізм, та деякі з них запевняють з стовідсотковою впевненістю, що «немає ніяких переконливих наукових аргументів на користь радикальних дій з «декарбонізації» економіки».

Отож, продовжуючи тему, вчені стверджують, що вуглекислий газ не забруднює атмосферу, але це радше один з ключових компонентів біосфери, що стимулює ріст рослин. Та мені пригадується стан людини, яка має проблему у непоміркованості в їжі. Хіба це є стимулятором для її нормального розвитку, чи повторення з дня на день такого раціону не приведе до «переміни» людини? Чи можливо, стовідсотково запевнити, що рослини не змінять свого білкового складу, при такому «інтенсивному харчуванні» і що це в свою чергу не приведе до генетичних змін в самій людині, яка в тій чи іншій формі буде споживати ці рослини?

Людство схильне до різних експериментів, багато з яких призводять до трагічних наслідків. Згадаймо хоча б атомну енергію, виробництво якої за «добрим задумом» мало б не тільки вдосталь забезпечити електрострумом, але й практично вирішити всі проблеми людства і забезпечити «рай на землі». Натомість «добрі наміри» призвели до пекла Чорнобиля та Фукусіми…

Людина експериментує все далі і далі і у все більш глобальному масштабі, забуваючи про можливі негативні ризики для всього людства. Чи то з фанатичного небажання глянути глибше та ширше на дійсність чи то з фінансового зацікавлення дехто готовий відстоювати свою гіпотезу, навіть, якщо реальність виявляє її помилковість і готовий піти далі, заперечуючи дійсність, якщо та не відповідає розрахункам. Людина забула просту істину – Земля не лабораторія, Земля – наш дім, і він у нас один!