Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Звернення ССЕЕ з нагоди Часу створіння 2022 р.

1 ВЕРЕСНЯ – 4 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ: Час Створіння

Послання Папи Франциска з нагоди Всесвітнього дня молитви за збереження створіння, який відзначатиметься 1 вересня 2022 року, було опубліковано 16 липня. Це був особливий час, коли різні частини світу були охоплені пожежами, що знищили більшу частину зелених зон планети.

Зокрема, Європа зіткнулася зі справжньою екологічною катастрофою, яка в 97% випадків спричинена діями людини. У 27 країнах Європейського Союзу, згідно з останніми оцінками, з початку року пожежі вже знищили загалом 517 881 гектарів у порівнянні з 470 359 гектарами минулого року.

Крім того, викликає занепокоєння те, що вчені висувають гіпотези про перехід від нашої ери (антропоцену) до наступної, якій вони дали назву «піроцен», і наслідки її вже помітні, адже викиди вуглекислого газу досягли рівня, яких планета не бачила більше 3 мільйонів років.

До цього слід додати величезну, і, можливо, досі не бачену шкоду довкіллю, завдану війнами, що тривають в Україні, а також в інших регіонах планети. Ще в 1960-х роках, на початку  військової кампанії у В’єтнамі, увійшов у вжиток термін «екоцид». Відтоді увага до наслідків впливу воєн на навколишнє середовище зросла. Не слід забувати про сильне забруднення повітря, спричинене підпалом нафтових установок у Кувейті під час війни в Перській Затоці (1990-1991), а також війни у Ємені та Сирії із забрудненням ґрунту та водних джерел. Наразі українські експерти стверджують, що віддалені наслідки цього конфлікту можуть спричинити рак, респіраторні захворювання та затримку розвитку дітей.

Якщо руки людини є основною причиною цієї ситуації, ті самі руки можуть докласти рішучих зусиль для вирішення цієї проблеми. І саме зараз Послання Святішого Отця Франциска набуває найбільшої актуальності: це не тільки заклик до побожності, а справжній виклик, кинутий сильним світу цього та лідерам окремих націй (багатих чи бідних). Це доповнює його заклик до навернення, яке стосується безпосередньо всіх християн, щоб ми могли бути тією рукою, яка здатна зупинити передвіщене знищення.

Таким чином, прийдешній Всесвітній день молитви за збереження створіння, як і весь «Час створіння», який триватиме з 1 вересня до 4 жовтня (14 вересня – 17 жовтня за юліанським календарем, – прим. переклад.), повинен стати не тільки часом молитви, але й періодом важливих змін наших переконань та звичок.

Ми,  єпископи Європи, приєднуємося до заклику Папи Франциска, який прохає всіх християн бути речниками цих потреб планети, чий голос являє «свого роду дисонанс. З одного боку, ми чуємо солодку пісню на хвалу нашого улюбленого Творця; з іншого – щире благання й нарікання на наше погане поводження з нашим спільним домом».

Нехай Господь почує це благання і дарує людству нове серце, здатне проявляти співчуття до всього створіння, щоби  вжити конкретних заходів,  щоб усі гідно прославляли Творця, й дозволить і нам приєднатися до «цього „грандіозного космічного хору“, що складається з незліченних створінь, які всі разом співають хвалу Богу».

 Шкодер, 20 серпня 2022 р.

+ Анджело Массафра OFM

Архієпископ-митрополит

Голова Єпископської конференції Албанії

Голова відділу збереження створіння CCEE