Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Пастирський заклик митрополита Василія відмовитися від пластикових квітів та вінків

Дорогі брати і сестри! Слава Ісусу Христу!

З батьківським напімненням закликаємо Вас відмовитись від шкідливої практики – прикрашання гробів померлих пластиковими квітами та вінками, під час похоронних процесій та особливо напередодні свята Воскресіння Христового.

У цей час вірні, бажаючи віддати шану померлому, приносять до осель, на цвинтар різнокольоровий пластик, як правило не задумуючись про те, що ця практика шкідлива і немає нічого спільного з душею померлого. Більше того – це шкода для природного довкілля сотвореного Богом та небезпека для здоров’я і життя людей. Пластик заполонює цвинтарі, перетворюючи їх на звалища непотрібного сміття. Дуже часто його спалюють, при чому в довкілля виділяються шкідливі сполуки, що може призвести до розвитку онкологічних захворювань.

Апелюємо до здорового глузду і свідомості християнської відповідальності за себе, ближніх і все Боже створіння – природу і просимо відмовитись від пластикових квітів та вінків на похоронних процесіях та цвинтарях.

Зберігати пам'ять про померлих маємо не приносячи мертві пластикові вінки та квіти, але насаджуючи живі. У цей складний час для родини померлого, можемо також подати свою матеріальну допомогу, яка в свою чергу зможе використати це для добрих справ у наміренні померлого, чи особливої молитви – Божественої Літургії (ГРИГОРІАНКИ) за спасіння душі померлого.

Пам’ятаймо, що найкращим даром для усопших є наша щира молитва!

Свято Христового Воскресіння – це свято життя, що прийшло через жертву Ісуса Христа. Божим символом є все те, що дає вказує на вічне життя. Амінь.

Благословення Господнє на Вас!


+ ВАСИЛІЙ (СЕМЕНЮК)

архиєпископ і митрополит

Тернопільсько-Зборівський

Джерело: Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ