Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Стихійні лиха спонукають до появи більшої кількості листя на деревах – вчені

Вчені дійшли до висновку, що дерева адаптовані до ураганів. Зокрема, вони поглинають більше вуглекислого газу для свого відновлення.

На щорічній конференції Британського екологічного товариства виступили представники університету Клемсона. Так, вони розповіли про цікаве дослідження. За їх словами, деякі дерева зцілюються після руйнівних ураганів шляхом вирощення більшої кількості листя.

«Це оптимізоване зростання є очевидною спробою відновитися після нищівних вітрів ураганів», – зазначили дослідники.

Зокрема, дослідники звернули увагу на те, що у минулому році ураган Марія наробив лиха у Пуерто-Ріко. Однак вчені мали можливість вивчити наслідки урагану та те, як вони впливають на тропічні сухі ліси в Карибському морі.

«Найгірша стихійна катастрофа, яка була зафіксована на території США, призвела до того, що ураган зірвав майже все листя з дерев і, відповідно, вони втратили здатність поглинати світло, необхідне для зростання та виживання. Ми дійшли до висновку, що дерева адаптовані до стихійних лих», – йдеться у звіті.

Було встановлено, що після урагану Марія 11 із 13 вивчених видів рослин поглинали більше вуглекислого газу для відновлення. Зокрема, для вирощення нового листя. Деяке листя навіть додає у розмірах. Також зазначається, що оскільки зміна клімату призводить до очікуваного збільшення частоти та інтенсивності ураганів, вірогідність зміни складу тропічних сухих лісів у Карибському басейні все ж досить велика. Зокрема, можуть зникнути ендемічні види.

Джерело: Преса України