Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Забруднення мікропластиком вже охопило весь світ

Забруднення мікропластиком виявили у озерах і річках Великобританії, в підземних водах США і вздовж річки Янцзи в Китаї і на узбережжі Іспанії.

Як пише The Guardian, люди споживають крихітні пластикові частинки з їжею і водою, але точні наслідки для здоров’я людини і екосистем ще не визначені. Не виключається, що мікропластик може містити шкідливі мікроби.

Більше тисячі мікроскопічних часток пластику на літр були виявлені в річці Тейм, недалеко від Манчестера. Темза містить близько 80 мікрочастинок пластику на літр. Забруднення виявили навіть у водоспадах Дохарт і Лох-Ломонд в Шотландії, розташованих далеко від густонаселених міст.

«Мікропластик зустрічається на кожному кроці, і ми поки що точно не знаємо, яку небезпеку він може представляти. Немає сенсу озиратися назад на 20 років і говорити: «Якби ми тільки розуміли, наскільки все буде погано». Ми повинні думати, як зменшити залежність людства від пластику зараз», – заявив керівник дослідження в університеті Бангора Крістіан Данн.

Дослідники з Національного університету Сінгапуру виявили понад 400 видів бактерій на 275 шматочках мікропластику, зібраних на місцевих пляжах. Серед них – бактерії, що викликають у людини гастроентерит і інфекційні захворювання. Частинки пластику розміром менше 5 мм було виявлено під землею в вапнякових водоносних горизонтах в Іллінойсі (США) в обсязі 15 частинок на літр води. Цей тип підземних вод забезпечує близько чверті світової питної води. Мікропластик також виявили в донних відкладеннях Північного і Баренцового морів.

За даними дослідників, джерелами мікропластику слугують синтетичний одяг, покришки, пластмасові вироби, деталі кораблів. Токсичні частинки можуть також з’являтися внаслідок руйнування пластикового сміття. Дощ змиває їх в річки і моря, але вони також можуть розноситися вітром і в кінцевому підсумку потрапляти на сільгоспполя. Щороку в світі виробляється близько 320 млн тонн пластику, його значна частина накопичується і світовому океані.

Джерело: Екологічні новини