Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Пластик в повітрі: вчені стурбовані екологічною ситуацією в світі

Забруднення планети перейшло на новий рівень. Пластик знаходять там, де його зовсім немає і не могло з'явитися. Вчені стурбовані кількістю волокон, що витають в повітрі.

Ситуація в світі досить плачевна, коли справа доходить до екології. Засмічення планети йде повним ходом, і мікрочастинки пластику знаходять тепер не тільки в личинках комах, домашнього пилу, кухонної солі і глибинах океану, але навіть в повітрі.

Дощ із пластику

Вчені виявили крихітні частинки пластику в повітрі, які осідають в тих єдиних місцях, які ще не запаскудили людина.

Дослідники взяли зразки у віддалених місцях Піренейських гір у Франції, і жахнулися, виявивши в середньому 365 пластикових частинок, волокон і плівок, які беруть в облогу кожен квадратний метр щодня.

Ця кількість була виявлена в двох великих містах – Парижі (Франція) і Дунгуань (Китай) – де очікувався більш високий рівень забруднення. Але виявити подібне в віддаленому місці, розташованому в 6 кілометрах від найближчого села і 120 кілометрах від найближчого міста, стривожило вчених.

Що витає в повітрі?

Найбільш поширеними частками є полістирол і поліетилен, які використовуються при виготовленні одноразового посуду. Згідно з дослідженням, мікрочастинки пластику можуть переноситися по повітрю в залежності від сили вітру на 100 кілометрів, але можуть і далі. Давно відомо, що пил пустелі Сахара виявлялася за тисячі кілометрів від свого «місця народження».

До того ж показник кількості частинок може бути більшим, так як останнє дослідження проводилося взимку. Коли влітку повітря стане сухішим, по світу вітер рознесе ще більше сміття.

Мікропластик в повітрі несе небезпеку не тільки тваринам, а й людям, адже потрапляючи в легені, забиває внутрішні органи. Багато з нас знають про шкоду, яку ми наносимо природі, використовуючи пластик. Але якщо небезпека для тварин нас не лякає, так може стурбованість власними життями змусить задуматися.

На тлі забруднення в світі зростає температура повітря. Вчені визначили, що березень 2019 року стало найтеплішим за останні кілька десятиліть.

Джерело: joinfo