Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Щороку люди з'їдають все більше пластику з продуктами

Канадські фахівці в галузі екології провели дослідження, присвячене кількості споживаного людьми пластику. Результати виявилися досить несподіваними. 

Вчені з канадського Університету Вікторії порахували, скільки пластику споживають в середньому жителі розвинених країн. Спочатку вони провели розрахунки, згідно з якими щорічно на звалища по всьому світу потрапляє близько 300 мільйонів тонн пластику, який не розкладається довгі роки. Сміття потрапляє в світовий океан, де збивається у величезні плаваючі сміттєві острови. Мікрочастинки пластику з'їдаються рибами та іншими морськими мешканцями, які потім стають їжею для людей. Так пластик потрапляє в людський організм.

В рамках дослідження були проаналізовані наукові роботи, в яких оцінювалася кількість пластику в яких міститься пластик. Крім того, були вивчені дані по тваринах і рослинах, які люди вживають в їжу, а також статистику по микрочастинках в повітрі, воді та продуктах харчування.

В результаті виявилося, що в середньому жителі розвинених країн з'їдають від 75 до 120 тисяч мікрочастинок пластика. Велика частина з них потрапляє в організм через рибу і морепродукти, бутильовану воду, цукор і повітря.

Вчені відзначають, що кількість пластику в раціоні людини значно зросла в порівнянні з останніми даними. Проте до яких конкретно наслідків для організму можуть привести проковтування мікрочастинок фахівці ще не зрозуміли. Цій темі буде присвячено подальші дослідження проблеми.

Джерело: Країна здоров’я