Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

В Україні 20 років не оновлювали нормативи щодо питної води

Європейський союз готується ухвалити оновлену Директиву щодо питної води. Цей документ був ухвалений у 1998 році і визначений як такий, що потребує осучаснення, пише GreenPost.

«У процесі перегляду Директиви щодо питної води» 98/83/ЄС фахівці виявили п'ять основних проблем, що вимагають негайного вирішення», – розповіла співзасновник Глобального водного партнерства-Україна Ганна Цвєткова.

Це такі проблеми як застарілі параметри якості води, застарілі методи моніторингу, недосконалий контроль якості матеріалів, які перебувають у контакті з питної водою, недостатня інформація про якість питної води для споживачів та доступ до питної води.

«Аби вирішити ці проблеми, ЄС планує, зокрема, додати або переглянути в цілому 18 параметрів моніторингу якості води. Також буде прийнято рішення про обов'язковий контроль тільки тих параметрів якості води, які відповідають виявленим небезпекам для здоров'я людини. Для гармонізації різних національних методів визначення якості матеріалів, що контактують з водою, розробляються технічні загальноєвропейські стандарти», – говорить Ганна Цвєткова.

ЄС збирається збільшити кількість і покращити доступність в Інтернеті необхідної для споживачів інформації про якість питної води та ризики для здоров'я, пов'язані з її споживанням. Не забули й про поліпшення доступу до питної води для населення ЄС, включаючи вразливі і маргінальні групи. Проєкт нової Директиви обговорюється Радою ЄС, Єврокомісією і Європарламентом.

В Україні справи з питною водою поки що не радують.

«Для України ці зміни є дороговказами – напрямками розвитку сектору питного водопостачання. На жаль, вже понад 20 років Україна не спромоглася ввести в дію ДержСанПіН (Державні санітарні норми і правила – ред.) для питної води, які переглядалися у 2010 році з метою гармонізації з нормами ЄС і мали б бути впроваджені у повному об'ємі у січні 2020 року. Проте строки впровадження ДержСанПіН в черговий раз перенесені до січня 2022 року», – резюмувала Ганна Цвєткова.