Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Виключення камери при онлайн-дзвінках знизить викиди вуглекислого газу

Згідно з новим дослідженням, через перехід на віддалений режим роботи і використання розважальних онлайн-сервісів вуглецевий слід від цих видів діяльності зріс. Вчені виявили, що вимкнення відеокамери при онлайн-розмовах і зниження якості відео може зменшити шкоду навколишньому середовищу від цих платформ.

Онлайн-сервіси та соціальні мережі, хоч і не прямо, але впливають на викиди вуглекислого газу в атмосферу Землі. Виявилося, що відключення камери в відеоконференціях і завантаження відео в стандартному, а не високому розділенні дозволить скоротити пов'язані з цим викиди більш ніж на 90%, пише ПМ.

Незважаючи на рекордне зниження глобальних викидів вуглекислого газу в 2020 році, викликаний пандемією перехід до віддаленої роботи і домашніх розваг як і раніше робить значний вплив на навколишнє середовище через зберігання і передачу інтернет-даних по всьому світу.

Дослідники з Університету Пердью, Єльського університету і Массачусетського технологічного інституту проаналізували вуглецевий слід онлайн-сервісів і різних соціальних мереж. Згідно з розрахунками, найменш екологічним є використання Netflix та інших онлайн-кінотеатрів: за одну годину їх використання виділяється в середньому близько 450 грамів CO2. Слідом за Netflix йде Zoom і інші програми для відеоконференцій: за годину їх роботи в атмосферу непрямим шляхом потрапляє більше 150 грамів вуглекислого газу.

Вчені проаналізували шляхи вирішення цієї проблеми і прийшли до висновку, що відключення камери під час онлайн-дзвінків здатне знизити викиди на 96%. Це обумовлено тим, що передача відеосигналу і зберігання записів дзвінків вимагає використання більшої кількості електроенергії, ніж для тих же маніпуляцій з аудіо.