Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Кліматична криза завдає серйозної шкоди здоров’ю людини, – вчені

У доповіді експертів з 27 наукових академій було встановлено, що глобальне потепління завдає серйозної шкоди здоров’ю людей та ставить під питання майбутнє людства.

Екстремальні погодні умови призведуть до ще більших жертв, проте існують серйозні непрямі наслідки глобальної зміни клімату, починаючи від поширення різноманітних хвороб, що передаються комарами, до погіршення психічного здоров’я, – пише видання Guardian.

Нова доповідь Наукової консультативної ради європейських академій наук розглянула наукові докази впливу глобального потепління на здоров’я. Екстремальні погодні умови, такі як теплові хвилі, повені та посухи мають не лише короткотерміновий вплив, але й довгостроковий. «Глобальна зміна клімату впливає на психічне здоров’я та викликає посттравматичний стресовий розлад, тривогу, зловживання психоактивними речовинами та депресію», – йдеться у повідомленні.

Вчені також стурбовані впливом екстремальної погоди на виробництво продуктів харчування, адже дослідження засвідчили зниження врожайності основних культур на 5-25% у Середземноморському регіоні в найближчі десятиліття. У доповіді йдеться, що навіть невеликі скорочення в споживанні м’яса можуть призвести до значного скорочення викидів вуглецю, а також позитивно вплинути на здоров’я.

Доповідь попереджає про те, що з підвищенням температури та збільшенням кількості комарів та кліщів, зростає ризик поширення різноманітних захворювань. Також може зрости ризик виникнення харчових отруєнь, оскільки бактерії сальмонели процвітають у теплих умовах, зазначено у доповіді. Вчені навіть виявили, що резистентність кишкової палички до антибіотиків підвищується у більш гарячих умовах.

Джерело: zik.ua