Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Забруднене повітря зістарює мозок людини

У найзабрудненіших з точки зору атмосфери районах мозок жителів на 10 років старший за їхній біологічний вік. До такого висновку прийшли дослідники з англійського Університету Уорвіка.

Британські дослідники довели, що англійці, які проживають в найбільш загазованих і забруднених з точки зору атмосфери районах країни, бувають і набагато більш забудькуватими. А все через те, що вдихання забрудненого повітря пошкоджує пам'ять і старить мозок на цілих 10 років. Встановлено, що в областях країни з підвищеним рівнем двоокису азоту і шкідливих часток PM10 в атмосфері жителі набагато гірше справляються з тестами на пам'ять. Такі висновки зіставлення підсумків цих тестів з результатами людей, які живуть в менш забруднених районах.

Раніше дослідники прийшли точно до такого ж висновку, проаналізувавши лабораторні експерименти за участю щурів та інших тварин. І ось тепер роботи вперше проводилося на людях, в них взяли участь 34 000 жителів Великобританії, яких довільно тестували в самих різних районах країни. Кожен учасник повинен був запам'ятати 10 слів при стандартному тесті на пам'ять. Результати цього тесту враховували поправки на вік, стан здоров'я, рівень освіти, етнічне походження, сім'ю і роботу.

З урахуванням всіх цих факторів все одно була виявлена міцний зв'язок між забрудненням повітря і погіршенням пам'яті. Природно, що в міру старіння пам'ять людини погіршується поза всяких зовнішніх чинників, але спостереження показали, що під впливом брудного повітря цей процес прискорюється часом на 10 років.

Джерело: Країна здоров’я