Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Забруднене повітря сприяє поширенню коронавірусу

Дані з Китаю показують, що забруднення повітря може привести до збільшення передачі SARS-CoV-2.

Брудне повітря може поширювати вірус, збільшуючи сприйнятливість до інфекції, послаблюючи імунну систему і ускладнюючи протидію. Крім того, дрібні частки вірусу в повітрі можуть продовжувати його життя і збільшувати ймовірність зараження, пише Країна здоров’я.

У новому дослідженні, опублікованому на сервері препринтів medRxiv, вчені з Гонконзького університету науки і технологій оцінили вплив забруднення повітря на передачу COVID-19 в Китаї. Для аналізу використовувалися дані про поширення COVID-19 і дані про якість повітря з 1 січня по 1 квітня 2020 року в Китаї.

Дослідники виявили, що підвищене забруднення повітря збільшує передачу вірусу. Збільшення індексу якості повітря (AQI) на 14,3% збільшує передачу на 2,8 процентних пункти через 2-13 днів після впливу забруднення. Цей результат зберігся навіть після періодів ізоляції і даних з Ухані, де виник спалах.

За даними міжнародної групи дослідників, з Інституту хімії імені Макса Планка, Гарвардської школи громадського здоров'я та Центру досліджень клімату та атмосфери Кіпрського інституту 15% усіх смертей, спричинених COVID-19, можуть бути пов'язані з тривалим впливом брудного токсичного середовища, зокрема – повітря.

Такі висновки науковців опубліковані в журналі Cardiovascular Research, пише GreenPost.

Дослідники дійшли висновку, що вплив забруднення повітря, ймовірно, посилює" супутні захворювання, які можуть призвести до летальних наслідків від вірусної інфекції".

Загалом, за оцінками вчених, із забрудненням повітря можуть бути пов'язані більше чверті летальних випадків від коронавірусу в Азії, 19% у Європі та 17% у Північній Америці.