Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні прогнози

Аналітики передбачили майбутнє нафтової промисловості

Стрімкий розвиток поновлюваних джерел електроенергії (ВДЕ) в розвинених країнах може сильно позначитися на видобутку нафти. Однак експерти вважають, що епоха «чорного золота» і близько не підійде до свого занепаду. Вся справа в пластику.

Фахівці все частіше розмірковують на тему того, чи досягла нафту свого піку в попиті чи ні? Пандемія коронавірусу привела до різкого падіння споживання транспортного палива, в той час як ВДЕ почали показувати рекордні показники, пише ПМ.

Але згідно з новим звітом фінансового аналітичного центру Carbon Tracker і групи сталого розвитку Systemiq, виробники нафти не поспішають здаватися. Тепер паливні гіганти розглядають ринок пластмас як драйвер майбутнього попиту.

Виробництво пластмас щорічно збільшується приблизно на 4% з 2000 року, говориться в доповіді. Більшість фірм в галузі, мабуть, чекають, що цей темп зростання збережеться, за рахунок економіки країн, що розвиваються. Щороку в світі виробляється близько 350 мільйонів тонн пластику, приблизно половина цієї кількості припадає на Азію, 19% на Північну Америку і 16% на Європу.

В даний час пластик становить менше 9% від усього попиту на нафту, але як стверджують автори доповіді, якщо говорити про перспективи сектора, то саме пластмаси – це головний предмет майбутнього попиту.

«Подвоєння попиту на пластик в найближчі 10, 20 років або близько того, виходить з того факту, що суспільство не зможе знайти ніяких рішень для скорочення, заміни або переробки пластику», – сказав автор доповіді Кінгсмілл Бонд.

Однак перешкодити цим планам можуть повідомлення про мікропластікове забруднення. Зараз, щонайменше, 8 мільйонів тонн пластмас щорічно потрапляють в океани. У звіті Carbon Tracker прогнозується, що зростаючий тиск на скорочення використання пластика може скоротити попит на первинний продукт з 4% в рік до менш 1%.