Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологічні прогнози

Зміна клімату може змінити положення зони тропічних дощів Землі

Міжнародна група вчених показала, що зміни клімату в майбутньому приведуть до зміщення зони тропічних дощів, розташованої поблизу екватора. Це може загрожувати продовольчій безпеці мільярдів людей.

Зона тропічних дощів розташована поруч з тропіками й може змінювати своє положення протягом року. Вона розташовується в південній частині Індійського океану і західній частині Тихого океану приблизно з жовтня по березень, і в цей час в північних тропіках спостерігається сухий сезон, коли опадів мало, а дні зазвичай спекотні й сонячні. З квітня по вересень ця зона лежить в північній півкулі, і там настає сезон дощів, в той час, як в південних тропіках спостерігається сухий сезон, пишуть Цікавості.

Автори нової роботи виявили, що кліматичні зміни викликають зміщення положення зони тропічних дощів. В результаті різні частини зони почнуть рухатися в протилежних напрямках у двох поздовжніх секторах, що охоплюють майже дві третини земної кулі. Цей процес буде чинити сильний вплив на доступність води і виробництво продуктів харчування по всьому світу.

Дослідники проаналізували 27 сучасних кліматичних моделей і вирішили з’ясувати, як на зміну клімату відреагує зона тропічних дощів, якщо викиди парникових газів будуть зростати до кінця століття. У більш ранніх роботах вчені не виявили зсуву положення зони. Тепер вчені припускають, що це вплив клімату було замасковано іншими ефектами. Тільки ізолювавши Східну і Західну півкулі, вчені змогли виділити радикальні зміни, які можуть статися в найближчі десятиліття.

Згідно з дослідниками, в Азії скорочення викидів аерозольних часток, танення льодовиків в Гімалаях і втрата снігового покриву в північних районах, викликані зміною клімату, змусять атмосферу нагріватися швидше, ніж в інших регіонах. Це може викликати зміщення зони дощів на північ в Східній півкулі.

При цьому ослаблення Гольфстріму і Північно-Атлантичної течії, яке може статися в майбутньому, ймовірно, буде мати протилежний ефект, викликаючи зсув на південь від зони тропічних дощів через Західну півкулю. Тепер дослідники намагаються зрозуміти, який ефект зміщення зони чинитиме на економіку.