Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Американці перетворили звичайну червону цеглу у ефективний акумулятор

Хіміки з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі перетворили звичайну червону цеглу в акумулятор.

Вчені обробили найпопулярніший будівельний матеріал полімером PEDOT, пише eco town

Останній складається з мікроскопічних нановолокон, що проникають у пористу структуру цегли і перетворюють матеріал в "іонну губку", яка проводить і зберігає енергію. Наприклад, блок з 50 таких цеглин забезпечить роботу лампи аварійного освітлення протягом п'яти годин.

«Ми вирушили у найближчий до лабораторії магазин Home Depot і купили червоні цеглини по 65 центів за штуку: у перших експериментах цеглини використовувалися поштучно, – розповідають вчені. – Наповнили цеглу рідким і гелеподібним електролітом і прикріпили електроди, щоб створити суперконденсатор: цегла заряджалася до 3 вольт за 10 секунд, включала зелений світлодіод на 10 хвилин і функціонувала навіть під водою».

Успіх експерименту забезпечив оксид заліза або іржа, яка і запустила реакцію полімеризації, пояснюють вчені.

Згідно з попередніми розрахунками, будівлі, побудовані з енергонакопичувальних цеглин, будуть здатні збирати значну кількість енергії протягом дня і віддавати її у міру необхідності.

Подібні системи зберігання енергії можуть бути підключені і до поновлюваних джерел енергії, наприклад, до сонячних панелей або вітряків, для забезпечення роботи безлічі датчиків і джерел світла. При цьому суперконденсатор, за словами дослідників, може розряджатися і заряджатися "сотні тисяч разів кожну годину, але буде зберігати стійкість і енергоємність".

Червоні цеглини навряд чи зможуть живити цілі будівлі, включаючи безліч електроприладів і системи зарядки електромобілів, але підійдуть для активації освітлювальних приладів в разі відключення електроенергії.

"Цегла з покриттям PEDOT – ідеальні будівельні блоки, які зможуть забезпечити живлення аварійного освітлення, – заявив глава дослідження Хуліо Д'арсі. – Приміром, буде потрібно всього 50 енергонакопичувальних цеглин у безпосередній близькості від системи аварійного освітлення, щоб підтримувати його протягом п'яти годин".

За словами вчених, метод простий і дешевий у застосуванні, і його можна використовувати як з новими червоними цеглинами, так і при переробці старих.