Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Куди тікає тепло із вашої оселі та як його зберігати

Чи бувало у вас таке, що взимку у квартирі холодно і не рятують ні батареї, ні обігрівачі? Провину за такі проблеми ми звикли покладати на теплопостачальників, які нібито не можуть створити якісні умови для опалення будинків – і це може бути правдою. Проте, якщо у будинку старі вікна та двері, щілини в стінах, прогнилий дах та підвал, то скільки його не опалюй – тепло в ньому не буде.

Чому так відбувається?

Одним із показників енергоефективності є теплові втрати будівлі. Вони залежать від багатьох чинників: розташування будівлі, міцність та якість фундаменту та використаних будматеріалів, чи дотримані будівельні нормі, наскільки нові й ефективні інженерні та технічні системи встановлюються, чи є індивідуальний тепловий пункт, чи додатково утеплюються зовнішні стіни будинку та багато іншого.

В Україні більша частина житлового фонду будувалась ще за радянських часів, а отже про високі норми енергоефективності мова йти не може. За даними Міністерства розвитку громад і територій, близько 90% всіх багатоповерхівок потребують термомодернізації.  З них 60-70% будинків зведено ще у роки індустріального будівництва за типовими серіями.

Де втрачає тепло мій дім?

Для того, щоб зрозуміти енергоефективність будинку (а отже і як сильно він втрачає тепло), потрібно провести його енергетичний аудит. Сертифікований енергоаудитор за результатами огляду будівлі встановить рівень ефективності використання енергетичних ресурсів та визначить де та чому енергія втрачається марно. Базуючись на цьому, фахівець порадить, які заходи і програми допоможуть знизити ці втрати у вашому конкретному випадку. А виконання цих рекомендацій не лише зробить дім комфортнішим, а й комунальні платежі – меншими.

Якщо ви не готові оплачувати послуги енергоаудитора, можете самостійно дізнатися про найпоширеніші причини втрати тепла. Наприклад, на сайті Лун.Місто ви можете ознайомитися з досить бюджетним аналізом теплових втрат, де експерти за допомогою тепловізора дослідили різні типи будинків і містки холоду (про них поговоримо трохи далі).

За стандартними показниками багатьох досліджень, будівлі, зведені в Україні після 2000-х років, більш енергоефективні, ніж збудовані у 50–60х. Адже з часом будівельні норми ставали жорсткішими та наздоганяли європейські стандарти, а забудовники почали використовувати якісніші матеріали та впроваджувати теплову ізоляцію стін на етапі будівництва.

Містки холоду: що це таке і де їх шукати?

Містки холоду – це зони в конструкції будинку з високою теплопровідністю – тобто там тепло виходить назовні, а холод навпаки проникає всередину. Найчастіше це підвал, дахове перекриття, вікна, двері, стіни та вентиляційні системи, а також не теплоізольована підлога. Точні цифри втрат через такі зони назвати не можна, адже як ми писали вище, на них впливає багато чинників і для кожного випадку потрібні окремі прорахунки.

За загальними оцінками фахівців, втрата тепла через вікна коливається від 10 до 40% та залежить від кількості, розміру, профілю та місця розташування вікон. Встановивши як мінімум двокамерні, а краще – трикамерні склопакети, ви можете скоротити цю цифру вполовину.

До 35% тепла втрачається через неправильну теплоізоляцію стін або взагалі її відсутність. Найефективніше та правильне рішення – це утеплення стін з зовнішньої сторони всього фасаду будинку. Тому що клаптикове утеплення є не лише короткочасним і малоефективним інструментом, а може нашкодити вам та вашим сусідам через появу грибка, плісняви та тріщин. Також, при виборі підрядника з утеплення фасаду вкрай важливо, аби він дотримувався державних будівельних норм. Якщо ж варіанту домовитися з сусідами про загальну теплоізоляцію будинку неможливо, можна утеплити внутрішні стіни в квартирі, але тут ефективність буде нижча.

Крім стін, варто утеплювати ще й дахове перекриття будинку та підвал. А заміна вхідних дверей під’їзду на такі, що зачинятимуться герметично, заощадить ще до 20%  загальних теплових витрат в будинку.

Джерело: Екодія