Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Управління відходами

Навіщо потрібно переробляти будівельне сміття?

Будівельне сміття – це будь-які відходи, які утворюються в результаті будівельно-ремонтних робіт. Безвідповідальний підхід до питання його утилізації веде до виснаження природних ресурсів і забруднення навколишнього середовища, пише Промисловий портал.

Яка ж подальша доля будівельного та іншого великогабаритного сміття і які перспективи його перероблення?

Джерела відходів

Джерелами відходів цього типу можуть стати наступні роботи:

Далеко не всі дбають про адекватне вивезення відходів, не кажучи вже про їх утилізації. Проте, знайдеться велика кількість компаній, які погодяться розв’язувати цю проблему, та зайнятись промисловим демонтажем та направивши його будівельне сміття на перероблення під вторинну сировину.

Небезпека будівельного сміття для навколишнього середовища

Будівельні матеріали є одним з найнебезпечніших джерел забруднення грунту і водних ресурсів. Загроза криється не тільки в різноманітності самих відходів, а й в їх тривалому розкладанні в природних умовах. Так, пластик різної якості буде розпадатися від 50 до 500 років, а скло може пролежати в землі до декількох тисячоліть.

Багато матеріали не завдають шкоди довкіллю – при їх розпаді будуть виділятися отруйні сполуки, що забруднюють навколишнє середовище. Сортування та адекватна утилізація таких відходів може не тільки захистити ґрунт і водні ресурси від цих речовин, але і стати відмінним бізнес-стартом для підприємця.

Рентабельність перероблення будівельних відходів

Доведено, що більшість будматеріалів є результатом грамотного використання вторинної сировини. Кількість таких товарів становить до 93% від загальної кількості. В цьому немає нічого дивного – така сировина обходиться в кілька разів дешевше, часто не потребує додаткової обробки та присутній повсюдно.

Завод з перероблення будівельних відходів приносить вигоду не тільки своєму власнику. Грамотна утилізація цього виду сміття дозволяє:

  • Вчасно розвантажувати будмайданчик, що не дає виникнути застою в роботі – це спрощує пересування фахівців і техніки, дозволяє уникнути проблем з контролюючими органами;
  • збереженню природних ресурсів шляхом використання вторинної сировини מ собівартість таких матеріалів в рази менше, що вигідно для компаній з виробництва будівельних товарів;
  • уникати забруднення навколишнього середовища через масове поховання і розпад сміття з будівництв – наслідки можуть бути вельми глобальні: збереження лісів і пасовищ, захист водних, земельних і повітряних ресурсів.

Вторинну сировину використовують при закладці фундаментів будівель, автодорожніх роботах, доброустрій території та в багатьох інших сферах.