Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Світлодіодний ліхтарик, який працює від тепла людського тіла

Серія кінофільмів «Матриця» показала нам світ, у якому роботи використовують мільярди людських тіл в якості джерел енергії, батарейок. Перший крок до цієї антиутопії зробила п'ятнадцятирічна канадська школярка Енн Макосінскі (Ann Makosinski), яка створила ручний ліхтарик, що працює від тепла, що виходить від тіла.

П'ятнадцятирічна школярка з канадського міста Вікторія у Британській Колумбії представила ліхтарик Hollow Flashlight, в якому взагалі немає акумуляторів або батарей, а працює він виключно від тепла людського тіла. Достатньо лише стиснути рукоятку цього пристрою в руці, і світлодіодні лампочки в ньому почнуть світитися.

Макосінскі представила це свій винахід у рамках конкурсу шкільних проектів. Енн розповідає, що вже давно цікавиться альтернативними джерелами енергії, і тепер її давній інтерес до них перетворився у конкретний пристрій, який цілком можна використовувати в побуті.

Робота ліхтарика Hollow Flashlight ґрунтується на ефекті Пельтьє – термоелектричному явищі, яке полягає в поглинанні тепла при проходженні електричного струму в місці контакту (спаю) двох різнорідних провідників.

«Я використовувала ефект Пельтьє, ґрунтуючись на різниці температур між людською долонею і повітрям. Мені вдалося створити ліхтар, який світиться без будь-яких батарейок. Цей прилад ергономічний, ефективний, а для виробництва потужності в п'ять міліватів йому потрібно різниця всього в п'ять градусів між температурою тіла і навколишнього середовища» – пояснює свою ідею Енн Макосінскі.

Також Енн розповідає, що ліхтарику Hollow Flashlight не страшний холод. Навіть навпаки, чим нижче температура на вулиці, тим більша різниця між нею і людським тілом, і тим яскравіше світяться світлодіоди в цьому пристрої.

Джерело: Novate