Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

На Львівщині священики УГКЦ закликають людей не приносити сміття до храму

Священики Бродівського протопресвітерства Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ під час пресвітерських зборів, які проходили 2 вересня 2013 року підписали спеціальне екологічне звернення до жителів Бродівщини.

В цьому зверненні духовенство просить вірних не купувати пластикових вінків та квітів і не приносити їх на похоронні процесії та гроби. Священики звертають увагу на велику шкоду для природи і здоров’я людства від таких штучних «прикрас», а також заявляють, що пластиковим квітам не місце на похороні чи цвинтарі.

ЗВЕРНЕННЯ СВЯЩЕНИКІВ БРОДІВСЬКОГО ПРОТОПРЕСВІТЕРСТВА СОКАЛЬСЬКО-ЖОВКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ДО ВІРНИХ ТА ВСІХ ЛЮДЕЙ ДОБРОЇ ВОЛІ

Дорогі в Христі брати і сестри! Все частіше на цвинтарях Бродівського району можна побачити безліч штучних квітів та вінків, які разять око неприродно яскравими кольорами фарб. Також у наш з Вами час вже майже неможливо побачити похоронної процесії, на якій не було би пластмасових вінків. Ці пластикові вироби не мають жодної духовної чи сакральної цінності, але все більше переходять у звичку, немовби являючи собою невід’ємний атрибут оздоби гробу на похороні чи могили на кладовищі.

Проте мало хто задумувався про подальшу долю таких «прикрас», адже коли вони втрачають свій колір і форму, їх просто викидають на смітник, який здебільшого знаходиться поряд із кладовищем. Такі гори пластикового сміття більшість з нас мали нагоду бачити перед святом Воскресіння, коли на зміну старим люди приносять нові, штучні квіти та вінки, а сміття зазвичай підпалюють, а в кращому випадку вивозять на сміттєзвалище. При згорянні пластику в повітря, яким ми з Вами дихаємо, виділяються дуже шкідливі викиди: оксиди азоту, сірка, феноли, канцерогенні діоксини, які можуть впливати на спадковість, не кажучи про сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділяються при спалюванні пластикового сміття. Серед них дуже сильна отрута, створена людиною – діоксин, який може накопичуватись в організмі людини, постійно отруюючи та вбиваючи організм. За даними організації Greenpeace, від наслідків дії діоксину щорічно вмирає 20 000 людей.

Через спалювання пластику виникають важкі захворювання, в тому числі такі як астма, інфаркт, цироз печінки, рак. А така свідома шкода своєму здоров’ю і здоров’ю ближніх є гріхом проти Господньої заповіді «Не вбий».

Окремої уваги заслуговує тема похорону, адже часто, починаючи від кімнати де лежить новопреставлена людина і до її покладення у землю, її супроводжують «пластикові дарунки» – штучні вінки. Давайте задумаємося: чи приносять вони якусь користь для покійного? Ні! Чи може вони є підтримкою для родини? Знову – ні! На цих виробах переважно пише від кого вони, немовби підкреслюючи особу тих, хто дарує. Чи для цього ми йдемо на похорон, – щоб нагадати про себе?

Святі Отці Церкви навчають, що єдиною допомогою для душі померлої людини є молитва і милостиня. Тому, ідучи на похорон, замість того, щоб купувати дорогі вінки, краще ці кошти передати родині померлого. Похорон – це молитва за душу новопреставленої людини, а тому кожен, хто приходить на нього, повинен принести з собою свою молитву, а не сміття, яким є штучний вінок чи штучна квітка.

Сьогодні виробництво і реалізація штучних квітів та вінків набуло розмаху справжнього чорного бізнесу, який наче зашморг на шиї свого здоров’я затягує кожен, хто купує цю пластикову продукцію.

Дорогі в Христі брати і сестри, а також усі люди доброї волі, ми, нижче підписані, священики Бродівського протопресвітерства Української Греко-Католицької Церкви закликаємо не купувати і не розповсюджувати пластикових квітів та вінків на цвинтарях, не приносити штучних вінків на похорони, а творити щиру молитву. Адже душа померлої людини потребує тільки молитви і лише молитва та діла милосердя можуть наблизити її до зустрічі з Богом.

Пам’ятаймо, що Господь Бог Творець саме людям заповів «порати і доглядати» землю, а отже ми, люди, відповідаємо за стан нашого з Вами спільного дому – Землі. Відповідаємо перед своєю совістю, перед нашими дітьми та нащадками, а головне перед Господом Богом.

Звернення підготував голова екологічної комісії Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ о. Тарас Дзьоба

Підписане протопресвітером о. Богданом Вихором та священиками Бродівського протопресвітерства

Джерело: КІРІОС