Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Відзначення Дня Бога-Творця в Івано-Франківську

У минулі вихідні (13-15 вересня) Івано-Франківськ в різні способи долучився до відзначення екуменічно-екологічного свята Дня Бога Творця.

Відзначення Дня Бога Творця в Івано-Франківську розпочалось 13-го вересня, в переддень початку нового літургійного року, традиційним екуменічним молебнем на площі ім. А. Шептицького. В спільній молитві за Богом створений світ об’єднались священики УГКЦ, УПЦ КП, УАПЦ, місцеві жителі та семінаристи Івано-Франкіської семінарії ім. священомученика Йосафата УГКЦ, які супроводжували молитовне зібрання своїм співом. Після подячного молебню до вірних та людей доброї волі звернувся о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології, який розповів присутнім коротеньку історію про День Бога Творця, пояснивши доцільність установлення цього окремого дня. Представник Екобюро в особливий спосіб намагався донести до вірних інформацію про те, що в сучасному глобалізованому світі поведінка одних, хочемо цього чи ні, відбивається на якості життя інших. Тому, згадавши нещодавню фразу, сказану Святішим Отцем, Папою Франциском, з нагоди останніх подій в Сирії, що: «кожен в цьому світі відповідальний за кожного», о. Володимир хотів наголосити на важливості нашого ставлення до Богом створеного світу, від якого залежить дуже багато в житті не лише конкретної людини, але і цілих народів та континентів. Коли по-хижацьки використовуємо природні ресурси, порушуємо задуману Творцем гармонію.  

14-го вересня, в сам День Бога Творця, на різних парафіях міста молились за Богом створений світ – природу. Провидіння Боже так закерувало, що в цей день в академічному корпусі теологічної академії зібрались катехити Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ для відзначення Дня катехита. Під час святкових урочистостей з привітальним словом до катехітів, від імені Бюро УГКЦ з питань екології, звернувся також і заступник керівника вищезгаданого бюро. «Те, що Ви своє свято відзначаєте в День Бога Творця, означає ніщо інше як те, що Господь хоче Вам в цей конкретний відрізок часу підказати, в якому напрямку Вам слід рухатись і на які речі потрібно більше звертати увагу», – сказав представник Екобюро. Вітаючи катехитів архієпархії, священик побажав їм лише однієї речі, а саме усвідомлення свого високого покликання, – познайомити людей з живим Богом, зустріч з Яким найкраще можна організувати через дієву віру Церкви.

В неділю,15-го вересня, до відзначення Дня Бога Творця в Івано-Франківську долучився також і Катедральний Собор «Воскресіння», в якому, з благословення владики Володимира (Війтишина), архієпископа і митрополита Івано-Франківської архієпархії УГКЦ, під час недільної Божественної Літургії було виголошено проповідь, приурочену Дню Бога Творця. Тематичну проповідь, яка в цей день транслювалась також по радіо «Дзвони» виголосив о. Володимир Містерман, якого запросив митрофорний протоієрей Юрій Новицький, настоятель кафедрального собору. У своїй проповіді священик пояснив вірним, що відзначення цього дня появилось внаслідок сучасного стану суспільства. «Всі останні події, про які ми дізнаємось із ЗМІ, чи з безпосередньої реальності, свідчать про те, що людство віддалилось від Творця, Якого хоче в різні способи витіснити з свого життя», – наголосив о. Володимир. Наводячи різні приклади, проповідник підвів вірних до логічного висновку, що через встановлення Дня Бога Творця, Церква, як любляча мати, хоче показати людині третього тисячоліття подвійну перспективу – життя з Творцем і життя без Нього.

«У нас ще є шанси на краще майбутнє і на те, що прийдешні покоління зможуть насолоджуватись красою Богом створеного світу, але для цього слід навчитись бути вдячними Творцеві за Його дари і почати дивитись на природне довкілля по Божому», – сказав на завершення заступник Екобюро.

Відзначенням Дня Бога Творця УГКЦ розпочала «Час створіння», який триватиме до 17 жовтня, до свята святого Франциска з Асизу. Відзначення Року Віри та 1025-го ювілею Хрещення Русі-України були в особливий спосіб покликані для того, щоб «освіжити» християнську віру, вчиняючи її дієвою, і такою, яка через любов до ближнього і цілого створеного у Христі світу, свідчитиме про наближення «Царства Божого» у споживацькому світі.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології