Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Україна потрапила до списку країн з найбруднішим повітрям – гірше тільки Індія і Китай

Україна потрапила до списку країн з найвищим рівнем забруднення навколишнього середовища. Щорічно брудне повітря вбиває близько 500 українців на кожні 1000 квадратних кілометрів – тобто 301 000 осіб (всього за рік Україна втрачає близько 700 тисяч жителів), повідомляє "Сегодня".

Про це свідчить карта забруднень, вперше розроблена NASA. Гірша ситуація тільки в Китаї, Індії та Японії. Схожі з Україною проблеми і у Франції, Португалії, Австрії, Угорщини. У Росії плачевна екоситуація в мегаполісах, але в цілому вона набагато краща, ніж у нас. Найчистіші місця на планеті – Австралія , Канада, Бразилія і, звичайно ж, Гренландія.

"Статистичний аналіз чітко встановив залежність між рівнем забруднення повітря і захворюваннями верхніх органів дихання, серцевої недостатності, бронхітами, астмою, пневмонією", – каже нам голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

У Мінекології проблему усвідомлюють. Кажуть, що вже розроблена стратегія Державної екологічної політики до 2020 року , що передбачає посилення контролю за підприємствами і зростання штрафів за порушення нормативів (суми поки не називають). Екологи вважають, що ситуація не зміниться через відсутність екокультури у власників підприємств.

Раніше "Главред" повідомляв, що в 2012 -му лідером по наявності в повітрі шкідливих речовин був Маріуполь. На другому місці чомусь виявився Ужгород. Також у десятку найбільш брудних міст потрапили Одеса та Рівне.

У 2010-му в перших рядках рейтингу були тільки промислові міста – такі, як Макіївка та Дніпродзержинськ.

Джерело: Главред