Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Великопосна ініціатива у Дніпровському деканаті

У п'ятницю, 30 березня о. Михайло Неїжмак, референт Бюро з питань екології Донецького екзархату УГКЦ, в рамках Великопосної ініціативи відвідав гімназію-39 м. Кам'янське на Дніпропетровщині. Церковний екореферент був запрошений в рамках виховної години до учнів 7-А класу директором навчального закладу Занєгіною Сніжаною Леонідівною.

Урок на екологічну тематику складався із двох важливих тем: 1. Енергозбереження та енергоефективність; 2.Сортування сміття. У першій частині учні, за допомогою презентації, дізналися, яким чином можна зберігати ресурси, якими користується людина, як це можна робити вже сьогодні у повсякденному житті.

"Все дуже просто, - наголошував о. Михайло, - ми користуємося водою, електроенергією, газом постійно, а, зберігаючи їх, в рази зберігаємо сам ресурс і разом з тим економимо власні кошти, покращуємо екосистему".

Господь Творець створив все для нашого користування, але розумного та зваженого, а не загарбницького та споживацького. Розмовляли про гостру проблему сміття, його сортування, вивезення та утилізацію.

"Засмічені території наших міст та сіл вказують на низьку культуру, брак духовності та байдужість людини щодо власного життя та життя інших",- наголошував учням о. Михайло.

Підтверджуючи сказане, отець-екореферент показав присутнім відео "Сміття України в цифрах та фактах". Від імені Екобюро УГКЦ отець подякував учням за увагу, а дирекції за запрошення та закликав школярів відкинути байдужість і змінюватися самим та міняти оточуючий світ власною ініціативою та прикладом.

Того ж дня о. Михайло Неїжмак відбув у м. Дніпро, де, на запрошення настоятеля римо-католицького храму о. Марека Лісовського, прийняв участь у Хресній дорозі. Чисельно присутні вірні парафії та гості, роздумуючи над стражданням Спасителя, мали нагоду почути два розважання взяті із екологічної Хресної дороги та по-новому глянути на власне життя, часто наповнене екологічними гріхами, що творять нові рани на тілі Христа.

Ця Хресна дорога засвідчила єдність між двома церквами та спільне бачення екологічної кризи у житті людей, шукання шляхів її подолання. По завершенні отець-екореферент висловив подяку парафіянам та служителям храму за спільну молитву та закликав до екологічного навернення та постанови, щоб більше не грішити проти Творця та Його творіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології