Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Запрошення релігійних лідерів приєднатися до Часу створіння

Червень 2018

Дорогі брати і сестри у Христі,

«Спитай лиш у тварин, вони тебе навчать; у птиць небесних, і тобі сповістять; або повзунів, вони тебе повчать, і риби в морі тобі повідають! Хто з усіх них не знає, що рука Господня все це створила?» (Іов 12, 7-9)

Щороку з 1 вересня до 4 жовтня, ми, як члени християнської родини, виділяємо час, щоб поглибити наші відносини з Творцем, одне з одним і всім створінням.

Це є Часом створіння, який розпочали відзначати у 1989 році Днем молитви за створіння Константинопольською православною церквою, а зараз відзначається набагато більшою екуменічною родиною.

У Час створіння ми єднаємось, щоб возрадуватись благом створіння та застановитися над тим, як про нього піклуватися. Цей час дає нам прекрасну можливість зупинитись у нашому повсякденні і споглядати на «полотно життя», в яке ми всі вплетені.

З посиленням екологічної кризи, ми, християни, покликані терміново засвідчити нашу віру, приймаючи серйозні міри, щоб зберегти той спільний для нас дар. Як співає псалмоспівець: «Господня є земля, її повнота, вселенна та її мешканці» (Пс 24, 1). У Час створіння ми запитуємо себе: Чи ми вшановуємо Бога як Творця своїми діями? Чи існують шляхи поглиблення нашої віри, захищаючи «тих найменших», найбільш вразливих до наслідків погіршення екологічного стану довкілля?

Ми запрошуємо вас долучитися до цієї мандрівки у вірі, яка буде ставити перед нами виклики, а натомість отримаємо свіжі погляди та глибокі душевні зв’язки. Об’єднані нашим щирим бажанням захистити створіння та всіх, хто користає з його благ, ми беремося за руки з людьми різних віросповідань, як сестри і брати у Христі. У Часі створіння ми йдемо разом до відповідального управління нашим місцем серед створіння.

«Господи, Боже мій, великий єси вельми! Ти одягнувсь величчю й красою, ти світлом, наче ризою, покрився. Ти розіп'яв, неначе намет, небо» (Пс 104, 1-2).

З благословенням,

 

Архієпископ Йов Тельміський

Постійний представник Вселенського патріархату на Всесвітній раді церков, від імені Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія

Його Преосвященство Джастін Велбі

Архієпископ Кентерберійський

Кардинал Петер К.А. Турксон

Префект Ватиканської Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини

Преподобний д-р. Олав Фіке Твейт

Генеральний секретар Всесвітньої ради Церков

Преподобний д-р. Кріс Ферґюсон

Генеральний секретар Всесвітнього альянсу реформаторських Церков

Єпископ Ефрем Тендеро

Генеральний секретар Всесвітнього євангельського альянсу

Преподобний д-р. Мартін Джундже

Генеральний секретар Всесвітньої лютеранської федерації

п. Рудельмар Буено де Фаріа

Генеральний секретар Альянсу ACT

о. Хейккі Хуттенен

Генеральний секретар Конференції Європейських Церков

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на World Council of Churches