Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Віддавати непроданий одяг нужденним, а не викидати: новий закон у Франції

Щорічно в Європі викидають 4 мільйони тонн непроданого одягу. Першою країною, яка вирішила кардинально змінити ситуацію, стала Франція: магазини будуть зобов'язані жертвувати одяг благодійним організаціям, які допомагають нужденним.

Останнім часом у Франції серйозно ставляться до питання поводження із виробничими відходами. Згідно Food Sustainability Index за 2017 рік, саме ця країна стала провідною в Європі щодо зменшення харчових відходів.

 

У 2016 році у Франції було прийнято закон, що забороняє продуктовим магазинам і супермаркетам викидати харчові продукти, термін придатності яких наближається до кінця. Законодавство вимагає, щоб магазини безкоштовно віддавали їх благодійним фондам, які забезпечують їжею нужденних. Франція стала першою країною у світі, яка прийняла такий закон. Причиною цього стало збільшення кількості безпритульних, повідомляє BrightVibes.

Аналогічний закон, що забороняє викидати непродану одежу, буде діяти у сфері текстильної промисловості. Для розвитку безвідходної економіки країни прем'єр-міністр Франції Едуард Філіп представив план дій, що складається із 50 пунктів. У 15-му пункті викладено заходи, які забороняють викидати непродані текстильні вироби та одяг. Очікується, що новий закон вступить у дію наступного року.

У опублікованому документі також зазначено, що уряд хоче «застосувати до текстильної промисловості у 2019 році основні принципи, прийняті в боротьбі із харчовими відходами, щоб гарантувати, що непродані текстильні запаси не будуть викинуті або знищені».

Відомо, що індустрія моди неймовірно марнотратна і є другим за величиною забруднювачем у світі: європейські споживачі щорічно викидають 4 з 5 мільйонів тонн одягу, які поставляються на ринок. Щодня на заводах створюють тисячі предметів одягу, але далеко не все використовується, велика кількість просто відправляється у великі бункери, а потім на смітник.

Саме у Франції знаходиться один із найбільших у Європі ринків одежі: щороку тут викидають 700 тис. тонн одягу, але тільки 160 тис. тонн переробляється.

Нові заходи, які планує запровадити уряд Франції, не просто вплинуть на текстильну та швейну промисловості у сфері непроданих запасів. Пункт номер сім стосується запровадження добровільного екологічного маркування продуктів і послуг у п'яти пілотних секторах (меблі, текстиль, готелі, електроніка та продукти харчування). Це рішення може поширитися і на інші галузі промисловості.

Прем'єр-міністр Франції заявив, що заходи, про які йдеться у плані дій, підкріплять низкою правил і колективних ініціатив. Таким чином уряд підштовхує компанії до «добровільної участі» та реалізації нової директиви ЄС про відходи.

Купуйте менше, носіть частіше

  • Перш ніж купувати щось нове, запитайте себе — чи одягну я цю річ хоча б 30 разів? Якщо ні, то вона не потрібна.
  • Вибирайте речі, які можна носити протягом усього сезону. Створюйте невеликі, але ретельно продумані колекції одягу, речі у яких можуть добре поєднуватися одна з одною.
  • Організуйте обмін одягом із друзями.
  • Зверніть увагу на одяг із секонд-хенду: тут можна знайти не тільки вінтажні, але й досить сучасні речі.

Навчіться не піддаватися швидкоплинній моді: використовуйте те, що є, по максимуму, вчіться ремонтувати та переробляти старе. Вкладайте кошти тільки в те, що дійсно виправдовує свою ціну та буде завжди виглядати гідно.

Джерело: Велика епоха