Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Міжнародна конференція «Екологічні та соціальні виклики лісам і лісовому менеджменту та їх подолання»

22-24 жовтня 2018 року на базі Національного університету біоресурсів та природокористування проходила міжнародна науково-практична конференція «Соціальні та екологічні виклики лісам і лісовому менеджменту та їх подолання».

У роботі взяли участь провідні вчені науково-дослідних інститутів і вищих навчальних закладів лісівничого профілю з Австрії, Білорусі, Італії, Китаю, Німеччини, Румунії, України, керівники і провідні спеціалісти лісової галузі, представники неурядових організацій та лісогосподарських підприємств.

Тематика конференції охоплювала широкий спектр питань, присвячених оцінці стану лісів і лісового господарства, інституційним та економічним механізмам трансформації лісового господарства до адаптаційного лісового менеджменту.

Референт Бюро УГКЦ з питань екології Київської архієпархії о. Роман Романович також взяв участь у цій конференції на запрошення професора кафедри лісництва Віктора Зібцева. У ході конференції о. Роман мав можливість розповісти про діяльність Екологічного бюро, зокрема про те, що Церква не може стояти осторонь проблем, які виникають у стосунку людина – природа. Реагуючи на це, церковна інституція декларує, що кожний, хто свідомо завдає шкоди довкіллю, – чинить екологічний гріх.

Священик також подякував за можливість донести вчення Церкви та нагоду спільно з науковцями, керівниками та провідними спеціалістами лісової галузі, представниками неурядових організацій та лісогосподарських підприємств докласти зусиль для збереження Богом сотвореного світу.

Учасники конференції відзначали, що зміни клімату спричиняють глобальні виклики лісам і лісовому господарству. Вони проявляються у виникненні катастрофічних природних явищ, зокрема, зростанні кількості великих неконтрольованих лісових пожеж, зменшенні біологічної стійкості лісів і, як наслідок, масової загибелі лісових насаджень. У країнах перехідної економіки, зокрема Україні, ситуація ускладнюється тривалим процесом трансформації на фоні загострення соціально-економічних проблем.

За підсумками роботи конференції було одноголосно ухвалено Резолюцію, яку буде надіслано органам державної влади.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології