Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

«Ділення, а не жадібність, – ось шлях до кліматичної справедливості» – ECEN

Європейська християнська екологічна мережа (ECEN) напередодні саміту ООН з питань змін клімату (COP24) в Катовіце звернулась із закликом екологічного навернення до урядів, високопосадовців, Церков, релігійних організацій та всіх людей доброї волі.

«Ми хочемо надійного майбутнього. Наука може розповісти нам, що відбувається, а віра скаже, чому нам необхідно реагувати. Для того, щоб життя на землі мало надійне майбутнє, ми повинні діяти зараз», – наголосили на 12-тій асамблеї ECEN, яка проходила з 6 по 10 жовтня 2018 року в Катовіце (Польща). В асамблеї взяли участь 85 представників з 22 Європейських та інших заокеанських країн.

Учасники асамблеї зібрались, щоб нагадати про те, що все створіння повсюди є під загрозою, і Церкви по всій Європі та в інших частинах світу мають обов’язок піклуватися про нього через молитву, конкретні вчинки та правозахисну діяльність.

Темою асамблеї ECEN було «Дати вам майбутнє і надію». А отже з цього випливає, що віряни мають моральний обов’язок пам’ятати про найвразливіших, коли просять про збереження створіння.

Предметом переговорів асамблеї були взаємозв’язки між економікою та екологією; способи досягнення справедливого розподілу наявних ресурсів, беручи до уваги принципи економічної та екологічної справедливості.

Учасники асамблеї закликали зменшити вплив на довкілля, зокрема вуглецевий слід як особисто, так і в спільнотах, змінити стиль життя, до якого звикли і який не є екологічним. Закликали також до радикальних та безпрецедентних змін у всіх сферах суспільного життя, щоб уникнути загрозливих кліматичних змін та досягти Цілей сталого розвитку ООН.

«Через богослужіння, конкретні дії і старання для кліматичної справедливості і сталого майбутнього, релігійні спільноти об’являють послання про те, що турбота про створіння є нашою відповідальністю та обов’язком. Ми радіємо цьому успіху і заохочуємо всі Церкви приєднатись до цього руху», –закликали учасники 12-ої асамблеї ECEN.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології