Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків»

1-2 листопада 2018 р. у центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького м. Миколаїв за підтримки департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, правління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, центральної міської бібліотеки ім. М. Л. Кропивницького, міського центру екологічної інформації та культури бібліотеки-філіалу № 2, благодійного фонду «Мета» і під патронатом Миколаївського міського голови відбулися ХІ Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків».

Участь у даному заході взяли також представники державних природоохоронних органів, установ, органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, суб'єкти господарської діяльності, заклади культури та освіти, громадські організації, науковці, викладачі вищих навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, позашкільних закладів, студенти, школярі, краєзнавці, а також екореферент Одеського екзархату о. Дмитро Онуфрик.

Мета проведення екологічних читань у м. Миколаєві одинадцять років поспіль полягає найперше у тому, щоб привернути увагу держави та громадськості до екологічних проблеми та кризи м. Миколаєва, а також запропонувати шляхи їх вирішення.

Головні теми, які обговорювалися на екологічних читаннях – це функціонування портів та їхній вплив на забруднення водойм, значення зелених насаджень міст, сортування сміття, чистота повітря міст, вплив на екологію не обдуманого будівництва різних об'єктів та інші теми.

У зв'язку із тим, що участь у даному заході взяли науковці, професори університетів, громадські діячі та активісти можна було почути реальні кроки до вирішення екологічних проблем, не тільки обласного центру, але й цілої України зокрема.

Зацікавила всіх доповідь о. Дмитра Онуфрика, екореферента Одеського екзархату УГКЦ про роль Церкви у збережені довкілля.

Екореферент найперше аргументував чому Церква почала цікавитися і активно займатися цією сферою діяльності. О. Дмитро розповів про документи Церкви, які стосуються теми екології, також про створення Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви та його діяльність.

Екореферент розповів про просвітницьку діяльність та практичні акції екологічного Бюро УГКЦ, а також запросив усіх присутніх відвідати пересувну виставку малюнків учнівської та студентської молоді «Чорнобильська катастрофа – (30+1) років опісля, що далі?», яка знаходиться у холі бібліотеки, де відбуваються екологічні читання і наголосив, що вона є одним із плодів діяльності Екобюро.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології