Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Парниковий ефект стримує розвиток економіки

Меморандум про порозуміння щодо скорочення неорганізованих викидів метану в ланцюжках поставок газу в Україні підписано між Міністерством екології та природних ресурсів, Європейським банком реконструкції та розвитку й НАК «Нафтогаз України». Документ під час Міжнародного форуму з енергетики для сталого розвитку підписали профільний міністр Остап Семерак, голова правління НАК Андрій Коболєв і директор департаменту енергоефективності і змін клімату ЄБРР Террі МакКалліон.

Упровадження енергетичних інвестицій у газовому секторі України, які сприятимуть скороченню викидів парникових газів і зменшенню забруднення повітря, — така мета меморандуму, який стане ще одним важливим кроком у ме­жах виконання взятих Україною зобов’язань за Паризькою угодою у сфері змін клімату.

«Ми об’єднали зусилля і разом працюватимемо над виконанням міжнародних кліматичних зобов’язань. Очікуємо швидких кроків у напрямі зменшення викидів парникових газів в Україні», — сказав Остап Семерак. Буде розроблено методологію, інструменти, типові форми й процедури для періодичного вимірювання та оцінювання таких викидів і звітування про них.

Досі більшість викидів парникових газів в Україні припадає на енергетичний сектор, повідомляє прес-служба Мін­природи. Вуглецемісткість внутрішнього валового продукту у нас майже вдвічі перевищує світові показники. Якщо порівнювати із країнами ЄС, то ця різниця буде ще разючішою.

«Майже дві третини викидів CO2 — наслідок спалювання викопних джерел енергії. Загалом понад 60% викидів парникових газів припадає на енергетичний сектор», — назвав невтішну статистку Степан Семерак.

Тому урядовець переконаний, що змінити ситуацію в країні можна лише за умов упровадження нової кліматичної політики, поступової відмови від використання викопного палива, запровадження енергоощадних технологій та загального переходу економіки до моделі сталого розвитку.

«Говорячи про зміну формування енергетичної політики й декарбонізацію економіки, не можемо не говорити про екологічну складову. Україна нині серед лідерів формування нової міжнародної політики та її трендів. Для нас це хороший шанс модернізуватися та бути конкурентоспроможними в майбутньому», — наголосив Остап Семерак.

Тим більше що уряд зацікавлений у переході економіки до моделі сталого розвитку. Скажімо, наприкінці жовтня Кабінет Міністрів розглянув і схвалив розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів».

«Саме наш уряд ухвалив Стратегію низьковуглецевого розвитку. Ми стали дев’ятою країною, яка розробила цей документ. Ідеться не лише про декларацію намірів, а й про чіткі завдання щодо розвитку відновлюваних джерел енергії, заходів з енергоефективності та енергозбереження, збільшення поглинання парникових газів, модернізацію електромереж та транспортної інфраструктури», — резюмував очільник Мінприроди.

Михайло ЮРЧЕНКО

Джерело: Урядовий кур’єр