Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

5 рішень Конференції СОР24 Конвенції про біологічне різноманіття ООН

З 17 по 29 листопада у Шарм-ель-Шейху, Єгипет, відбулась Конференція сторін Конвенції ООН про біологічне різноманіття (CBD). Міжнародна угода про охорону біорізноманіття була прийнята ще в 1992 році з метою збереження та сталого використання біологічного різноманіття та генетичних ресурсів. Україна ратифікувала угоду у 1995-ому, взявши на себе ряд зобов’язань. Щодва роки проходить зустріч сторін, під час якої підбиваються підсумки та оновлюються цілі. У цьогорічній 14-й конференції (COP24) прийняли участь 196 країн. 

“Ще з 2017 року, долучившись як одна зі сторін, WWF взяв на себе комунікаційні зобов'язання. Зокрема, допомогти людям зрозуміти цінність біорізноманіття та вжити необхідних заходів для його сталого використання. Саме тому, починаючи з цього року головною темою Години Землі та інших просвітницьких кампаній Всесвітнього фонду природи є збереження біорізноманіття та #Сonnect2Еarth” – зазначила координатор з екоосвіти WWF в Україні Тетяна Карпюк.

Яка мета угоди CBD?

За прогнозами вчених, протягом найближчих 75 років на Землі може зникнути чи не половина нині існуючих видів рослин і тварин. Правдивість прогнозів зокрема підтверджує і щодворічний

звіт Всесвітнього фонду природи WWF “Жива планета”, що досліджує чисельність популяцій наземних, земноводних та морських видів хребетних тварин. Як показала остання редакція 2018 року, наразі спостерігається зниження чисельності досліджуваних видів на 60%.

Зникнення видів та цілих екосистем призводить до порушення балансу та зменшення екосистемних послуг, що дає нам довкілля. Тож, збереження біорізноманіття нині є одним з найважливіших завдань людства. Про що 14 років тому й погодилися сторони Конвенції ООН.

Деякі тези цьогорічної конференції

  1. Конференція у Єгипті завершилася угодою про підготовчий процес створення нового природоохоронного бачення після 2020 року. Отже, у 2020-ому має бути прийнята трансформаційно нова угода для припинення сьогоднішньої небезпечної та стрімкої втрати біорізноманіття.

  2. Погоджено підтримку використання інструментів моніторингу, баз даних та їх обмін серед сторін, урядів та громадських організацій з метою поліпшення аналізу інформації про стійке використання ресурсів дикої природи, зокрема полювання на диких тварин, споживання, торгівлю та правові питання.

  3. Cхвалено створення більш стійкого сектору промислу диких тварин, визнаючи, що це не обов'язково застосовується до всіх сторін. Тут також враховується створення стимулюючих умов для легального та сталого управління промислом сухопутних диких тварин в тропіках і субтропіках з урахуванням традиційного використання корінними народами і місцевими громадами з метою збереження їх засобів існування без негативного впливу на них.

  4. Погоджено графік підготовки 5-го видання Глобальної перспективи щодо біорізноманіття. Так, національні доповіді мають бути представлені до кінця цього року (до розробки українського звіту були долучені співробітники WWF в Україні), а презентація основного міжнародного звіту планується на травень 2020 року.

  5. WWF разом з іншими зацікавленими країнами, погодились зробити новий вклад в збереження біорізноманіття до 2020 року. Цей вклад має бути завчасним та мати сильні механізми реалізації та відповідні амбіції, необхідні для запобігання втраті природи.

Але...

Незважаючи на позитивні кроки СОР14, WWF закликав країни-члени мати ширше бачення та вищі політичні амбіції, якщо на меті є – досягти нової угоди для природи та людей, а також створити для біорізноманіття у 2020 році щось схоже до Паризької кліматичної угоди. Генеральний директор WWF International Марко Ламбертіні зазначив: "Світ має відкрити очі на ризик втрати біорізноманіття. Всі зацікавлені сторони, бізнес, уряди та люди, мають діяти вже зараз, якщо ми хочемо мати будь-яку надію на створення сталого майбутнього та нової угоди для природи та людей у 2020 році. Для цього нам потрібне згуртоване бачення та сильна політична воля – чого на 14-ій Конференції сторін, на жаль, бракувало."

Джерело: WWF