Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

За святковими покупками – з авоською або як захистити океани

177 млн пластикових соломинок, 122 млн стаканчиків з того ж матеріалу і 200 мільйонів листів обгорткового паперу. За оцінками, стільки шкідливої для довкілля продукції використовують жителі однієї тільки країни – Великобританії – протягом різдвяних свят. Це на третину більше, ніж у звичайні дні.

Але свята відзначають не тільки британці. Уявіть, яких збитків ми наносимо природі, проводжаючи черговий рік. Частина цього сміття виявляється в океані, в який і так скидають по 8 млн тонн пластику на рік! У Програмі ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) підготували рекомендації для тих, хто хоче веселитися без шкоди для природи.

Відмовтеся від блискучої обгорткового паперу – її не можна рециклювати, і використовуйте звичайну, доповнивши упаковку яскравими стрічками. Якщо вже зовсім не обійтися без блискіток, пошукайте екологічно чисті варіанти.

Міське звалище в Непалі. 80 відсотків всієї пластикової продукції виявляється в світовому океані.

Одноразовий пластиковий посуд руйнує нашу планету. Користуйтеся звичайними склянками і столовими приборами, а якщо їх не вистачає, щоб прийняти велику кількість гостей, займіть у сусідів або друзів.

Їду теж намагайтеся не купувати в пластикових упаковках, а в магазин ходите зі своїми сумками. Стара добра авоська і її сучасні аналоги припадуть як не можна до речі.

Після святкового застілля експерти ЮНЕП пропонують прогулятися в парк або на пляж, якщо ви живете біля води, щоб зібрати пластикове сміття, залишене менш свідомими співгромадянами.

Не купуйте, якщо це можливо, нових прикрас для святкового оздоблення приміщень та будинків. Використовуйте торішні або підійдіть до питання творчо і змайструєте гірлянди з органічних матеріалів.

При виборі подарунка теж варто задуматися про природу. Подарувавши близьким чашки для кави або пляшки для води багаторазового використання, ви, можливо, спонукаєте їх до того, щоб відмовитися від пластикової продукції.

Після святкового застілля експерти ЮНЕП пропонують прогулятися в парк або на пляж, якщо ви живете біля води, щоб зібрати пластикове сміття, залишене менш свідомими співгромадянами. Діти будуть раді допомогти, особливо, якщо влаштувати їм змагання з призами.

Можливо, у вас є власні ідеї про те, як провести свята без шкоди для природи? Поділіться ними в соціальних мережах або просто розкажіть про них друзям. Напевно і вони захочуть внести свою лепту в збереження океанів для майбутніх поколінь.

Джерело: Новини ООН