Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Людство масово "виїдає" тварин, які перебувають на межі вимирання – вчені

До зникнення призводить також зміна клімату, вирубка лісів і господарська діяльність. 

Через те, що людство протягом всієї історії свого існування знищувало тварин для їжі, назавжди зникли унікальні великі види. Проте люди і зараз "виїдають" популяцію рідкісних тварин, незважаючи на високий рівень наукового прогресу і свідомості.

Про небезпеку зникнення унікальних великих видів тварин розповідають вчені-натуралісти, передає Popular sciense.

До епохи плейстоцену, яка закінчилася близько 12 тисяч років тому, люди знищили такі види тварин, як мамонти, носороги без рогу, гігантські лінивці, вомбати і броненосці, розміром з автомобіль, мастодонти. Незважаючи на високий рівень господарського розвитку, люди й надалі нищать рідкісних тварин.

Так, в деяких регіонах для їжі або отримання частин тіла вбивають левів, тигрів, слонів, ведмедів, сомалійських страусів, деякі види носорогів, гігантських морських черепах. Також це стосується осетрової белуги, тигрової акули, яка є найбільшою рибою у світі (її плавці використовують для приготування супу).

"Якщо ми втратимо цих великих тварин, світ буде збіднений. Вони є одними з найулюбленіших у світі, і майбутні покоління не зможуть відчути їхню красу", – каже один із авторів дослідження Вільям Ріппл з Коледжу лісництва штату Орегон.

Найбільшою небезпекою є власне полювання на тварин і виловлювання мешканців водного світу. Проте люди також призводять до зникнення тварин шляхом зміни клімату, вирубування лісів та сільським господарством.

З появою вогнепальної зброї ситуація зі зникненням видів погіршилася. Близько 2% мегафауни зникло, а протягом 250 років зникли дев'ять видів тварин мегафауни, зокрема два види черепах і оленів. Зараз у зоні ризику перебувають гігантські саламандри, які належать до сімейства амфібій, що існують вже близько 170 мільйонів років. 

Найгірша ситуація зі зникненням тварин наразі в Африці, Південній Америці та Азії. Це спричинено, зокрема, відсутністю ефективного регулювання у сфері полювання і риболовлі, нелегальною діяльністю, вбивством тварин для отримання їхніх частин тіла деякими племенами як трофеїв, для ритуалів тощо.

Нагадаємо, вчені Інституту дослідження зоопарків та дикої природи імені Лейбніца у Берліні змогли створити гібрид ембріона північного білого носорога, вид яких перебуває на межі повного зникнення.

Джерело: ТСН