Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Чому глобальне потепління призводить до суворих зим? Що відбувається?

Полярний вихор, який накрив велику частину Сполучених Штатів, приніс із собою рекордні морози і аномальні снігопади.

Метеорологи обіцяють, що в деяких місцях температура може опуститися до -50 градусів за Цельсієм і навіть нижче. У штатах Середнього Заходу – Вісконсині, Мічигані та Іллінойсі – і навіть в ще більш південних Алабамі і Міссісіпі оголошено надзвичайний стан.

У Чикаго холодніше, ніж в Антарктиді.

Президент США Дональд Трамп, відомий своїм скептичним ставленням до зміни клімату, пожартував у Twitter: "Що за чортівня відбувається з глобальним потеплінням? Повертайся скоріше, ти нам потрібно!"

Мільйони людей по всьому світу цікавить те саме питанням: чому вчені вже яке десятиліття говорять про глобальне потепління, а зими в багатьох країнах з кожним роком стають все холодніше?

ВВС пояснює, як ці явища пов'язані між собою, і чому зростання середніх температур по всій планеті може викликати екстремальні заморозки.

Що таке полярний вихор?

Полярний вихор – це атмосферна воронка, в якій холодне повітря обертається навколо північного полюса.

Річ у тім, що південніше, в помірних широтах, повітря нагрівається сильніше. За рахунок цього там виникає зона високого тиску – і повітря виштовхує на північ, де тиск нижчий. Простіше кажучи, з півдня на північ починає дути вітер.

Оскільки Земля обертається навколо своєї осі, потік повітря починає закручуватися навколо полюса, утворюючи ту саму воронку – полярний вихор.

Таких воронок дві, і розташовані вони одна над одною.

Нижня – на висоті близько 10-12 км, приблизно там, де літають літаки. Цей потік повітря (вчені називають його полярною струмовою течією) існує цілий рік і в залежності від нагрівання землі може відхилятися на північ і на південь, формуючи погоду.

Верхній полярний вихор утворюється лише в зимовий час і вирує в стратосфері, на висоті майже 50 км. На відміну від нижньої воронки, цей струмінь повітря зазвичай куди більше схожий на коло, оскільки розташований далеко від землі і менше залежить від її нагрівання.

Як полярний вихор опинився на півдні?

За останні 50 років за рахунок викидів парникових газів температура на Землі підвищилася в середньому на один градус за Цельсієм.

Однак Арктика нагрівається значно швидше, ніж інші регіони, оскільки там тане сніг, і льодовики оголюють ділянки землі і поверхню океану. Вони більш темні – а отже, вбирають набагато більше сонячних променів і нагріваються ще сильніше.

Через це різниця температур між полярними і помірними широтами скорочується, зменшуючи силу і швидкість нижньої воронки. Вихор починає звиватися – вихляти з боку в бік, раз у раз натикаючись на зони високого тиску і створюючи атмосферні хвилі.

Якщо цих хвиль багато, і вони достатньої сили, їхня енергія може полинути вгору, порушивши звичну течію верхньої воронки або "відірвавши" від неї великий шматок.

У такому випадку цей "шмат" крижаного вихору зазвичай починає рух на південь, приносячи з собою екстремальні морози – що й сталося цього тижня у Сполучених Штатах.

Таким парадоксальним чином потепління Арктики і танення льодовиків можуть призвести до суворих зим в південних широтах.

Тобто глобального потепління не чекати?

В тому сенсі, в якому цей термін вжив президент Трамп, – ні. У нас немає підстав очікувати, що наступна зима буде теплішою за попередню.

Більш того, швидше навпаки: порушення звичного балансу атмосферних течій може означати, що уривки полярних вихорів буде заносити на південь все частіше – а отже, почастішають і суворі зими.

І напевно це лише зміцнить багатьох скептиків у думці про те, що глобальне потепління – міф і вигадка вчених.

Саме тому, щоб не збивати людей з пантелику, в науковому світі давно вважають за краще уникати терміну "глобальне потепління" і говорити про "глобальну зміну клімату".

Однак не можна забувати, що різке похолодання в регіонах, які не звикли до морозів, спровоковане саме підвищенням температури на планеті в цілому. І щоб переконатися в цьому, досить подивитися на будь-який графік зростання середніх температур - наприклад, на сайті НАСА.

Або згадати, що поки Вашингтон потопає в снігу, Австралія переживає найспекотніше літо в історії. Нещодавно там зафіксували відразу кілька температурних рекордів: в Аделаїді стовпчик термометра піднявся до 46,6 градусів за шкалою Цельсія, а в Порт-Августі – до 49,5.

Отже, глобальне потепління – реальність. Навіть якщо іноді воно проявляється у замерзлому Ніагарському водоспаді.

Джерело: ВВС