Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Вчені на 99,9999 відсотка впевнені, що глобальне потепління відбувається з вини людей

Надійність кліматичних даних досягла «золотого стандарту» статистики і однозначно вказує на головну роль, яку відіграє людство в глобальному потеплінні.

Ті, хто заперечує вплив людини на клімат Землі, часто заявляють, що глобальні потепління не раз траплялися в минулому і тепер воно може бути викликано цілком природними причинами. Однак, за новою оцінкою, ймовірність цього не перевищує однієї мільйонної.

Опублікована в журналі Nature Climate Change стаття вчених з американського Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, а також з Ліверморської національної лабораторії, присвячена «потрійному» ювілею сучасної кліматології. Сорок років тому була представлена перша публікація, яка на великому матеріалі зв’язала сучасне глобальне потепління з діяльністю людини; тоді ж американський метеоролог Джул Чарні (Jule Charney) зробив першу тривожну доповідь для влади. Нарешті, з того ж 1979 року почався безперервний метеорологічний моніторинг Землі з космосу.

Автори провели точний статистичний аналіз інформації, зібраної супутниками за цей значний термін. Вони вибрали три великих масиви кліматологічних даних, які підтримуються Університетом Алабами (UAH), Центром супутникових спостережень і досліджень (STAR) і групою Дистанційних сенсорних систем (RSS), після чого проаналізували їх достовірність.

Як і можна було очікувати, з кожним роком спостережень відношення сигналу до шуму в накопичуваних даних зменшується, сьогодні їх надійність піднялася до досить значного рівня. Ще у 2002 році рівень їх довірчого інтервалу перевищив три сигма, а в 2016 — п’ять сигма. Перша межа вважається в статистиці зазначенням на високу надійність масиву даних, а другу автори називають «золотим стандартом» достовірності. Рівень її довіри досягає 99,9999 відсотка.

Варто зауважити, що ще у 2013 році Міжурядова група експертів по зміні клімату (IPCC) ООН уклала, що людська активність служить основним драйвером глобального потепління з вірогідністю в 95 відсотків. Тепер таку можливість варто визнати цілком визначеною.

«Альтернативне пояснення через природні фактори стало практично неймовірним», — сказав у зв’язку з цим британський метеоролог Пітер Стотт (Peter Stott)

Джерело: Цікавості