Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Екологія: основним забруднювачем повітря в ЄС виявилося сільське господарство

У країнах ЄС дві п’ятих усіх шкідливих викидів в атмосферу пов’язані з землеробством і тваринництвом. Про це свідчать дані Eurostat.

ФАКТ. За даними відомства, на сільське господарство припадає 43% всіх викидів – удвічі більше, ніж на транспорт (20%), і вчетверо – ніж на промисловість (11%). Основними джерелами забруднення повітря залишаються енергетика (10%) і домогосподарства (10%).

ДО РЕЧІ, низький «внесок» енергетики в забруднення навколишнього середовища частково пов’язаний зі швидким збільшенням частки поновлюваних джерел енергії. У 2017 році на них припадало 17% всього виробництва електрики в ЄС, а в країнах Скандинавії і в Австрії – від 30% до 54%.

Крім того, у Франції 70% генерації припадає на відносно екологічні АЕС, а Великобританія і Німеччина швидко наближаються до того, щоб в перспективі відмовитися від спалювання вугілля.

ГАЗИ. З 2008-го по 2016-й роки викиди шкідливих газів в ЄС скоротилися на 26%. Найбільше, на 55%, скоротилося забруднення діоксидом сульфуру, а ось викиди амонію залишаються на стабільному рівні (близько 8 млн тонн на рік).

В УКРАЇНІ основними забруднювачами є промисловість (36%) і енергетика (29%). Найбільших втрат екології завдають металургійні заводи, які досі використовують обладнання 50-80-х років.

Джерело: etcetera