Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Аміна Мохаммед: людство має відмовитися від формули «взяв, використав і викинув»

У 2017 році людина «добула» 90 млрд метричних тонн різних ресурсів. Лише 10 відсотків цього обсягу використовували ще раз в якості вторинної сировини. Все інше просто витрачено на задоволення потреб населення. Виступаючи в четвер на Асамблеї по навколишньому середовищу в Найробі, Перший заступник Генсека ООН Аміна Мохаммед закликала людство змінити методи ведення господарства.

«Ми живемо за формулою« взяв, використав і викинув»», – зазначила Мохаммед. Взяти хоча б мобільні телефони: для виготовлення одного пристрою потрібно до 60 різних металів і мінералів – від графіту до силікону. Видобуток цієї сировини завдає великої шкоди природі. При цьому щорічно викидається 45 млн тонн електроніки на загальну суму в 55 млрд доларів. Ці відходи отруюють ґрунт і воду, виділяють метан і, таким чином, сприяють забрудненню повітря парниковими газами.

«Ми пропонуємо рішення, яке допоможе розірвати порочне коло нестійкого виробництва і споживання, – заявила Перший заступник Генсека, – перш за все необхідно змінити підхід, при якому економічний прогрес вимагає збільшення видобутку природних ресурсів». Вона закликала створювати «циркулярну економіку», засновану на принципі дбайливого використання і збереження сировини.

Асамблея ООН по навколишньому середовищу – це найбільший в світі орган, що займається питаннями екології. Вона збирається раз на два роки. У понеділок в Найробі відкрилася четверта зустріч, яка триватиме до кінця тижня. На неї з'їхалися в два рази більше делегатів, ніж минулого разу – більше 4 700 осіб. У їх числі – глави держав і урядів, міністри, бізнес-лідери, високопоставлені співробітники ООН і представники громадянського суспільства. Головна тема нинішньої Асамблеї – інноваційні рішення екологічних проблем і питань, пов'язаних зі стійким споживанням і виробництвом.

Аміна Мохаммед у своєму виступі торкнулася також теми збереження біорізноманіття. Вона нагадала, що з 1970 року в Європі і Центральній Азії площа водно-болотних угідь – найважливішого джерела прісної води – скоротилася на 50 відсотків. Вона запропонувала шукати інноваційні підходи, щоб зупинити цей процес, а також скористатися успішним досвідом, який впроваджують в різних кінцях світу. «Наприклад, в Південній Африці влада ввела податкові послаблення для землевласників, які забезпечують екологічний захист своїх угідь», – повідомила представник ООН.

Вона зазначила, що виснажливі форми виробництва і споживання сприяють зміні клімату, оскільки 53 відсотки викидів пов'язані з процесом розробки родовищ і видобутку копалин. «В минулому році Міжурядова комісія зі зміни клімату попередила: щоб змінити ситуацію, у нас в розпорядженні залишилося 12 років, – нагадала Мохаммед. – Подальші наслідки будуть носити незворотній характер ».

Вона закликала «зробити рішучий крок у правильному напрямку»: впроваджувати рішення, прийняті на саміті в Катовіце, і дотримуватися Паризької хартії по клімату. «23 вересня Генеральний секретар скликає в Нью-Йорку Саміт з клімату, щоб знову закликати держави активізувати заходи [в цій області]», – повідомила Аміна Мохаммед. «Глава ООН закликає світових лідерів приїхати на саміт не з текстом виступу, а з конкретним планом зі скорочення викидів – на 45 відсотків в найближче десятиліття і до нуля до 2050 року», – додала вона.

Джерело: Новости ООН