Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Молодь вимагає скоротити споживання викопного палива

В п'ятницю, 15 березня, хвиля молодіжних акцій в рамках "Глобального кліматичного страйку" прокотилася всією планетою. На вулиці своїх міст вийшли сотні тисяч школярів і студентів з 105 країн світу, долучаючись до започаткованого Гретою Тунберг міжнародного руху "П'ятниці за майбутнє" (FridaysForFuture). В Україні молодіжні акції відбулися в 7 містах.

"Вперше про Грету Тунберг та її акцію протесту я та мої друзі почули ще восени 2018. Потім у нас виникла ідея провести подібний протест в Києві. Протягом останніх 2 тижнів до всесвітнього кліматичного страйку доєднались ще 6 міст України. Я та мої однодумці щасливі бути рушійною силою змін серед молоді, бо коли наші діти спитають у нас «Що ви зробили для нашого майбутнього?», нам буде що відповісти їм", – каже Анастасія Мартиненко, одна з ініціаторів кліматичного страйку Fridays For Future в Києві.

Раніше цього року кліматичні страйки FridaysForFuture проходили переважно в країнах Європи, а також в Австралії, США та Канаді. Тепер вони охопили весь світ. В понад ста країнах молодь вийшла на вулиці протестувати проти бездіяльності своїх урядів, замість того, щоб відвідувати в свої навчальні установи. Це знак протесту і реакція на безвідповідальне управління країнами з боку дорослих, що призвело всю планету на межу кліматичної катастрофи. Вперше такі молодіжні кліматичні страйки відбуваються в Україні, Росії та Грузії. В Україні акції відбулися в Києві, Харкові, Тернополі, Львові, Дніпрі, Запоріжжі та Миколаєві.

Рух Fridays for Future започаткувала школярка Грета Турнберг зі Швеції. Дівчина почала кліматичні страйки в серпні 2018 року: по п'ятницях, замість того, щоб йти в школу, вона протестувала біля будівлі парламенту з вимогою негайно вжити заходів щодо скорочення споживання викопного палива та зниження руйнівного впливу на клімат.

За вісім місяців вона досягла неймовірних успіхів, зокрема домоглася особистих зустрічей Генеральним Секретарем ООН Антоніу Гуттерешем та президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером. В січні її голос також лунав на Всесвітньому Економічному Формі в Давосі, де урядовці, президенти та керівники корпорацій стикнулися з критикою з її боку особисто. Дівчина шанується в усьому світі як модель рішучості, натхнення і позитивних дій. За кілька днів до "Глобального кліматичного страйку" її номінували на Нобелівську премію миру.

"Зміна клімату – це вже смертельна реальність. Незважаючи на останнє серйозне попередження кліматологів про те, що у нас є всього 12 років, щоб змінити курс, політики ігнорують їх заклик. Яка користь від вивчення фактів в школі, якщо дорослі ігнорують їх?", – каже Грета Тунберг.

Джерело: ecotown