Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Папа Венедикт XVI: „Великдень є святом нового створіння“

„Великдень є святом нового створіння. Ісус воскрес і вже більше не помре. Він відчинив двері до нового життя…“, – цими словами розпочав свою пасхальну проповідь Святіший отець Венедикт XVI.

Пасха є святом нового творіння, але щоби ми навчилися правильно розуміти нове, Церква в цей день на початку Літургії Слова пригадує історію сотворення світу, в якій все створіння представляється як єдине ціле. «Сім днів – це образ цілісності, яка розвивається в часі… творіння спрямоване на перебування разом Бога і створіння; воно існує, щоби було місце для відповіді на Божу велич, зустріч любові і свободи», – констатував понтифік, в особливий спосіб підкресливши символіку того, що історія сотворення починається із створення світла: «І сказав Бог: Хай станеться світло!» (Бут 1,3).

«Те, що Бог сотворив світло», – згідно з думкою папи, – означає: «Бог сотворив світ як місце для пізнання і для істини, як місце для зустрічі і для свободи, як місце для добра і для любові. Матерія світу є доброю, саме буття є добрим. І зло не походить із створеного Богом буття, воно існує через заперечення».

Святіший отець застерігає, що «темрява Бога і цінностей» є найбільшою небезпекою сучасності, нашого існування й існування всього створеного Богом світу: «Якщо в темряві залишаються Бог і цінності, розрізнення добра і зла, то всі інші осяяння, які дають нам змогу осягнути неймовірні можливості, стають не поступом, а загрозою для нас у світі».

Папа констатує, що: «З воскресінням Ісуса заново твориться і саме світло. Він притягує нас усіх до нового життя воскресіння і перемагає всяку темряву. Він є новим Божим днем для всіх нас».

На завершення своєї пасхальної проповіді Венедикт XVI звернувся до всіх такими словами: «Просімо Господа у цю годину, щоби Він дав нам пізнати радість Свого світла, і просімо Його, щоби ми самі стали носіями Його світла, щоби сяйво лику Христового через Церкву увійшло в світ» (LG 1).

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Католицький Медіа-Центр