Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Зміна клімату сприяє глобальній економічній нерівності

Економічна нерівність між бідними і більш успішними країнами в останні роки скоротилося, але нове дослідження показало, що глобальне потепління є благом для країн з холодним кліматом, таких як Норвегія, в той час як країни, де підвищується температура, такі як Індія, страждають від економічного спаду.

В найбідніших країнах світу глобальне потепління знизило потенційний дохід на душу населення на 17-30 відсотків.

Дослідники зі Стенфордського університету провели дослідження і його результати показали, що розрив між країнами з найбільш слабкою і найсильнішою економікою на 25 відсотків більше, ніж це було до зміни клімату.

Дослідження опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. «Наші результати показують, що більшість бідних країн на Землі значно бідніші, ніж вони були б без глобального потепління. Водночас, більшість багатих країн багатші, чим вони були», – сказав Ной Діффенбауф, провідний автор дослідження.

Дослідники спиралися на попередні дані, що охоплюють 50 років щорічних зіставлень вимірювання температури і ВВП 165 країн.

Потепління клімату за останні 50 років принесло користь країнам де клімат більш холодний, але уповільнило економічне зростання тих країн, де раніше було тепло, а зараз стає ще спекотніше.

«Історичні дані ясно показують, що люди більш здорові і продуктивнішими на роботі, коли температура не дуже спекотна і не дуже холодна. Все це позначається на економічній ситуації в країнах де стає нестерпно жарко», – сказав Маршалл Берк, співавтор дослідження.

Зниження темпів економічного зростання в багатьох країнах є результатом багаторічного накопичення наслідків зміни клімату. В Індії дослідники виявили, що економіка стала на 31% менше, ніж було б без глобального потепління.

Джерело: Цікавості