Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Керівники системи ООН закликали країни вжити конкретних заходів по боротьбі зі зміною клімату

Сьогодні в Женеві керівники головних установ системи ООН погодили заходи по боротьбі зі зміною клімату. Вони заявили, що підтримають зусилля країн щодо пом'якшення негативних наслідків глобального потепління і закликали їх до більш рішучих дій.

«Ми, глави установ системи ООН, закликаємо країни-члени Організації «підняти планку» і вжити конкретних заходів для того, щоб утримати зростання глобальної температури в межах 1,5 градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем і щоб адаптуватися до наслідків кліматичних змін, не забуваючи при цьому про свої зобов'язання щодо дотримання прав людини», – йдеться в спільній заяві членів Координаційної ради керівників системи ООН.

Вони нагадали світовим лідерам, що, відповідно до Паризької угоди по клімату, вже до 2030 року викиди парникових газів необхідно скоротити на 45 відсотків, і що заходи по адаптації передбачають, в першу чергу, захист груп населення, які проживають в районах, які в найбільшій ступені схильні до негативного впливу глобального потепління.

Керівники системи ООН підкреслили, що розвинені країни повинні докласти зусиль для мобілізації фінансових коштів – близько 100 мільярдів доларів на рік – на підтримку заходів по боротьбі зі зміною клімату в країнах, що розвиваються.

Вони відзначили важливу роль інновацій в скороченні шкідливих викидів, переході до «зеленої» економіки і новим моделям розвитку.

«Інновації – це не тільки технології, це також далекоглядні плани, нові бізнес-моделі і фінансові інструменти, інноваційні методи співпраці, в тому числі регіональної», – заявили керівники ООН.

Вони також пообіцяли, що заходи по скороченню негативного впливу на навколишнє середовище будуть інтегровані і в саму систему ООН. Багато установ Організації вже зробили перші кроки назустріч скорочення шкідливих викидів, ефективної утилізації відходів, економії енергії і переходу на поновлювані джерела енергії. У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку з червня поточного року повністю відмовляться від одноразового пластикового посуду.

Нагадаємо, що у вересні в Нью-Йорку пройде Саміт з клімату. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав лідерів усіх країн світу приїхати на нього не з формальними виступами, а з конкретними пропозиціями.

Джерело: Новости ООН