Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Ліси допомагають боротися зі зміною клімату

У п'ятницю в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку завершився форум по лісах. Всесвітня організація приділяє велику увагу стану лісових масивів, які є найважливішим чинником підтримання життя на Землі.

Експерти вважають, що захист лісів – один з найбільш доступних засобів боротьби зі зміною клімату. Лісові масиви поглинають до 2 млрд тонн діоксиду вуглецю на рік. Підраховано, що, якщо реалізувати весь пов'язаний з лісами комплекс заходів по боротьбі зі зміною клімату, це дозволить істотно скоротити шкідливі викиди в атмосферу й утримати глобальне потепління в межах двох градусів за Цельсієм. Крім того, ліси дозволяють знизити споживання викопного палива, оскільки деревина забезпечує до 40 відсотків відновлюваної енергії.

В області захисту лісів за останні 25 років вдалося домогтися істотних успіхів. Завдяки більш ефективному управлінню та заходам з відновлення деградованих земель темпи збезлісення сповільнилися на 50 відсотків, і припинення процесу знищення лісів більше вже не здається нездійсненним завданням. В ООН розроблений Стратегічний план по лісах, який, зокрема, передбачає збільшення площі лісових масивів на 3 відсотки до 2030 року. Це 120 млн гектарів – площа такої держави як Південна Африка.

Багатьом відомо, що незаконна вирубка лісу призводить до збезлісення, тим часом експерти нагадують, що найбільшу загрозу для «легенів планети» становить сільське господарство. Ліс знищують, щоб звільнити землю під пасовища або посіви. Сьогодні головна трудність в тому, щоб задовольнити зростаючі потреби людства в сільгосппродукції, зберігши при цьому ліси.

В ООН приділяють пильну увагу цьому питанню. Вперше проблему лісів включили в міжнародний порядок денний в 1992 році на саміті в Бразилії. Тоді прийняли основоположні документи, які передбачають спільні заходи по збереженню лісових масивів. У 2000 році був створений Форум ООН з лісів, який щорічно збирається в штаб-квартирі Організації в Нью-Йорку.

Цього року головною темою Форуму стало питання зміни клімату та оцінки реальних наслідків збезлісення. Експерти вважають, що виразити всю користь лісу в цифрах дуже складно – настільки велике значення лісових масивів для благополуччя нашої планети. Але відсутність чітких показників призводить до помилок при прийнятті чергового рішення про перетворення лісу в сільгоспугіддя.

Обговорили учасники зустрічі і питання фінансування заходів по боротьбі з обезлісненням: незважаючи на особливу важливість лісу, на поліпшення управління угіддями і відновлення лісових масивів витрачають лише 2 відсотки коштів, що виділяються на боротьбу зі зміною клімату.

Джерело: Новости ООН