Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Гімалайські льодовики тануть вдвічі швидше

Танення гімалайських льодовиків збільшилося вдвічі з початку століття, і більш ніж чверть всього льоду зникла протягом останніх чотирьох десятиліть. Прискорення втрат свідчить про «руйнівне» майбутнє для регіону, від якого за рахунок води регулярно залежить мільярд людей.

Вчені Колумбійського університету порівняли розсекречені американські супутникові знімки середини 1970-х років із сучасними супутниковими даними, щоб створити перший докладний аналіз гірського ланцюга протяжністю 2000 км. Аналіз показує, що щорічно втрачається 8 млрд. тонн льоду, які не замінюються снігом, а нижні рівні льодовиків щорічно скорочуються на 5 метрів. Дослідження демонструє, що тільки глобальне потепління, викликане діяльністю людини, може пояснити стрімке танення. Джошуа Маурер, що очолював нове дослідження, сказав: «Це найяскравіша картина того, як швидко тануть з 1975 року гімалайські льодовики і чому».

Професор Йорг Шефер, які увійшов до команди дослідників, заявив, що танення дійсно прискорилося вдвічі.

Оригінальний звіт, опублікований у лютому, показав, що принаймні третина льоду в діапазонах Гіндукуш-Гімалаї вже була приречена на танення до кінця століття, навіть якщо б негайно було вжито рішучих заходів щодо скорочення викидів, однак бездіяльність призведе до танення двох третин льодовиків. У будь-якому випадку, серйозні наслідки відчуватимуть ті, хто покладаються на великі ріки, що течуть з вершин до Індії, Пакистану, Китаю та інших народів. Зокрема, невизначені та нерегулярні запаси води вплинуть на 1 мільярд людей, що живуть нижче за течією від гір Гімалаїв у Південній Азії.

Шпигунські супутникові фотографії, що використовувалися в дослідженні, кілька років не використовувалися в архівах. Але комп'ютерний інструмент, розроблений Маурером і його колегами, дозволив перетворити ці фотографії на тривимірні карти. Вчені використали ці дані для відстеження змін у 650 гімалайських льодовиках. В середньому, поверхня льодовика опускалася на 22 см (8,6 дюймів) на рік з 1975 по 2000 рік. Але танення прискорилося вдвічі – до 43 см на рік з 2000 по 2016 роки. Докази вказують на те, що зміни клімату, викликані людиною, є домінуючою причиною танення. Льодовики скорочуються з однаковими темпами по всьому гірському ланцюгу. Зміни погоди і темні осади забрудненого повітря, що поглинають тепло від сонця і прискорюють танення, мають лише місцеві наслідки.

Дані температури в регіоні також показують середній приріст з 1 градуса за Цельсієм станом на 2000 рік – до 16 градусів, у порівнянні з 1975-2000 роками. Розрахунки показують, що це зростання відповідає кількості втраченого льоду. Щоб зупинити підвищення температури, людства повинно «охолодити» планету – не тільки сповільнювати викиди парникових газів, а відмінити їх. Це виклик на наступні 20 років. 

Джерело: ecotown