Актуальна тема

Меню

Великопосна ініціатива 2024

Родинний табір «Екосвіт» розпочав таборове літо в Хорватії

22 червня 2019 року в хорватському місті Селіне розпочався перший заїзд християнського екологічного табору «Екосвіт». Бюро з питань екології Стрийської єпархії УГКЦ зібрало 55 людей різного віку, з різних єпархій, щоб роздумувати про християнську відповідальність за створений Богом світ та наблизитися до Творця світу. О. Олегу Кобелю та о. Ярославу Турику, які представляють Екобюро допомагають ще два священики, а саме о. Василь Гриньків та о. Сергій Білоконь. Кілька запрошених аніматорів проводять час з дітьми.

В перший же день табору, а навіть ще швидше, в дорозі, його учасники отримали таборові футболки та кілька настанов щодо того, в чому полягатиме екоспрямованість табору: духовні науки, сортування відходів, обмеження в поліетиленових торбинках, дбайливе ставлення до їжі, води, світла тощо.

На щоденній Літургії священики виголошують екологічні проповіді, які мають за ціль закликати вірних до глибшої призадуми над власним життям у стосунку до Бога Творця і Його створіння. 

З практичних кроків, треба відмітити облаштування контейнерів для роздільного сортування сміття. Учасники табору намагаються відсортувати скло, пластик, папір, метал та біовідходи. 

В часі подорожі до м. Задар о. Олег Кобель мав добру нагоду презентувати свої екоказки «Їжачок-рятівничок» і «Врятований ліс». Окрім читання казок, було обговорення представлених в казці екологічних проблем.

Чимало часу та зусиль на таборі витрачається для популяризації здорового харчування і здорового способу життя. Спеціально запрошений тренер щоденно проводить аеробіку та спортивні естафети. 

Пройшло лише три дні табору, а всі його учасники стали ніби однією родиною. Велика заслуга в цьому аніматорів, які зробили на таборі гру «Таємний друг». 

Табір в Селіне триває, наступні три заїзди плануються в липні та серпні.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології